Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

DE GELUKSKNOP

DE GELUKSKNOP

Zojuist heb ik gekeken naar het tv-programma “De Wereld van Morgen”. Hierin kreeg de argeloze tv-kijker voorgeschoteld welke zegeningen op technologisch gebied ons leven in de nabije toekomst gaan verrijken. Onze auto gaat zichzelf besturen zodat wij de rijtijd nuttig kunnen gebruiken door wat op onze laptop te gaan werken. Of door nog wat achterstallige slaap in te gaan halen door een tukkie te doen op de achterbank. Pizza’s worden na bestelling binnen enkele minuten afgeleverd door een drone die ze op ons grasveld deponeert (Het hebben van een tuin is hierbij wel handig). Ons lichaam gaat digitaal gekopieerd worden zodat, wanneer we geopereerd moeten worden, wat geoefend kan worden op onze digitale tweelingbroer. Ons huis gaat met ons meedenken. Wanneer we binnenkomen gaat het licht vanzelf aan en onze koelkast doet bestellingen wanneer kaas of melk op dreigen te raken. Wanneer we trek krijgen in een moorkop dan laten we die printen door onze voedsel3Dprinter. Robots gaan ons werk doen zodat wij eindelijk gewoon een potje kunnen gaan pingpongen of iets anders kunnen gaan doen dat we leuk vinden. De zegeningen die over ons uitgestort gaan worden in de komende jaren zijn onvoorstelbaar. Of eigenlijk helemaal niet onvoorstelbaar want ze zijn net aan mij voorgesteld.

Na het zien van het programma bekroop me toch het gevoel dat een bepaalde denkstap niet genomen werd. De laatste definitieve denkstap die werkelijk aan alle problemen een eind zou maken. Toen kreeg ik een moment van goddelijke genade. Plotseling begreep ik welke geestelijke horde niet genomen was! Want waar gaat het nu werkelijk om? Wat probeert men met al deze ingewikkelde technologische oplossingen te bereiken? Al deze hightech oplossingen streven in wezen toch maar één doel na: Het Menselijk Geluk. Wat is er dus logischer dan dit probleem direct bij de wortel aan te pakken?

Of ik me gelukkig of ongelukkig voel wordt bepaald in mijn hoofd, of, meer precies, in mijn hersenen. Wanneer ik mijn oude, hulpbehoevende buurman help met het onderhouden van zijn tuin heb ik na afloop een gelukkig gevoel. En mijn buurman is me dankbaar. Beide zijn we gelukkig. Maar goedbeschouwd is dit geluk iets wat zich in onze hersenen afspeelt. Ergens in onze hersenen wordt een geluksstofje aangemaakt waardoor we ons gelukkig voelen. Alle moeilijke technologische oplossingen die tot ons geluk moeten leiden kunnen we overslaan wanneer we zorgen dat onze hersenen zodanig beïnvloed worden dat geluksgevoel ontstaat. Voor ons geluk hebben we dus alleen onze hersenen nodig. De rest van ons lichaam is eigenlijk geheel overbodig.

Nu we dit weten kunnen we dus gaan zoeken naar de oplossing voor het menselijk geluk. We moeten op zoek gaan naar de middelen om onze hersenen zodanig te kunnen manipuleren dat er een voortdurend geluksgevoel ontstaat. Misschien zal binnen een tiental jaren blijken dat dit vrij eenvoudig te bereiken valt. Ik stel me zo voor dat er wat elektroden in onze hersenen aangebracht worden die we via onze smartphone kunnen aansturen. Wanneer we ons dan wat gelukkiger willen voelen verhogen we het geluksgevoel via de geluksknop op de geluks-app. Het is duidelijk dat hiermee alle problemen tot een oplossing gebracht worden. De pizza’s hoeven niet meer bezorgd te worden want een boterham met kaas (of helemaal niets) is ook voldoende. Wanneer we een opkomend gevoel van ontevredenheid bespeuren stellen we ons geluksgevoel gewoon even bij met de geluksknop. Al het problematische gedoe van relaties is ook in één keer opgelost. We draaien aan de geluksknop en de lastige relatie is geheel overbodig geworden.

Ik realiseer me nu ineens dat op die manier ook het probleem van de verschillen tussen arm en rijk in een klap uit de weg geruimd zijn. Want was wat immers het probleem? De rijken waren rijk en gelukkig en de armen waren arm en ongelukkig. De armen wilden ook gelukkig zijn. In de nabije toekomst hoeven ze alleen maar aan de geluksknop te draaien en voilà: probleem opgelost! Eindelijk viert de democratie haar voltooiing! Misschien gaan we dit alles nog een beetje opleuken door visual reality. Wanneer je je wilt voorstellen dat je een miljonair bent die met zijn jacht op de Middellandse Zee vaart, wordt dat via een speciale app in je hersenen geprojecteerd. Maar ja, eigenlijk is ook dat overbodige flauwekul want je geluksknop is voldoende voor het ware geluk.

Eindelijk zullen alle problemen moeiteloos opgelost worden. Niemand hoeft meer te roken, iedereen kan probleemloos vegetariër worden, overbodige dure auto’s hoeven niet meer geproduceerd te worden, niemand hoeft meer op vakantie en dus zal het luchtruim niet meer vervuild worden door de uitlaatgassen van stinkende vakantievliegtuigen. Kinderen hoeven niet meer jaloers te zijn op een klasgenootje met een mooiere fiets, papa is niet meer jaloers op de buurman met z’n dure BMW, mama hoeft met Pasen geen nieuwe jurk meer te hebben en bij het overlijden van een familielid hoeft niemand zich meer ongelukkig te voelen. Eén draai aan de geluksknop en hopla, opgelost is alles!

Het is dus slechts een kwestie van luttele jaren voordat de geluksknop definitief een eind zal maken aan alle onvolkomenheden op onze aarde. Eindelijk zal de technologie een einde maken aan alle ongelijkheid op deze wereld. Eindelijk zullen alle onzinnige mensenwensen die nu onze arme aarde naar de rand van de onleefbaarheidsafgrond brengen verkruimelen omdat het geluk op afroep voor iedereen bereikbaar zal zijn.

Tot die tijd moeten we dus nog even geduld hebben. Maar, we weten, dat het nog slechts een kwestie van jaren is. Alle wanhopigen die steeds aan het eind van hun AOW nog een stuk maand over hebben, alle eenzame miljonairs, al diegenen die worstelen met het zwartepietenprobleem, iedereen met een lekke band, voor hen allemaal geldt: heb slechts nog even geduld! Nog even en dan zal de geluksknop definitief een einde maken aan onze problemen. Mocht het wachten u wat lang vallen dan kunt u tot die tijd af en toe een extra reep chocola nemen.

HET HEIL IS NABIJ!

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Hans Erkamp

Geplaatst op

13-06-2018

Over dit verhaal

Over de definitieve oplossing van alle problemen

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Geluk Technologie Toekomst

Reacties op ‘DE GELUKSKNOP’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »