Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Zwarte tulp

Beste meneer A.

Zoals je terecht opmerkte in een van jouw brieven, meneer A, is Nederland ook bekend om de tulpen die komen uit de bollenstreek. De bollenstreek ontwikkelde zich tegen het eind van de 16e eeuw en in de 17e eeuw, mede door de tulpenmanie. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw is hier (grootschalige) bloembollenteelt gaan plaatsvinden.
De tulpenmanie was een hausse in de tulpenhandel in Holland die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman. De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven speculatiegolf in de wereldgeschiedenis. De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel.

Toen ik jong was, jong volwassen, had ik een relatie met een zestien jaar oudere vrouw, mijn toenmalige hospita, Emma Petronella. Het was een erudiete vrouw met veel verstand van de wereldliteratuur en de culturele gewoonten van volkeren over de hele wereld. Van de botanische kant van het leven had ze wat minder verstand, maar omdat ik op de tuinbouwschool zat had zij zich tijdens een korte vakantie verdiept in de tulp, de tulpenmanie en de gevolgen daarvan. Ze had een obsessie voor de zwarte tulp.
Ik denk dat het een oud Nederlands verhaaltje was, de zoektocht naar de zwarte tulp, want er werd jaren later ook een televisieserie over gemaakt.
Ze woonde later in een oude danszaal die in een woonkamer was omgetoverd, overal stonden oude stoelen en oude tafeltjes en achter de woonzaal was een klein terras waar haar tulpen stonden te bloeien. Maar het waren donkerbruine tulpen, ze waren niet helemaal zwart.

Er was een klein gedrongen mannetje uit Amsterdam, hij had norse ogen en een opgeboende buik van het bier drinken, maar hij kon zingen als een nachtegaal. Hij zong een liedje: ”Een beetje verliefd". Emma Petronella dacht dat het een oppervlakkige man was, maar hij kon zingen als een blanke neger, het had iets van de blues, blues uit Amsterdam. Ik vond het een sympathieke vent en ik zong zijn liedjes luidkeels mee. Emma Petronella was daar kritisch over, Bob Marley en Stevie Wonder mochten wel, maar ik moest André Hazes van haar in de tas laten.

Ze begon dan altijd weer te schemeren over die zwarte tulp, of ik die voor haar kon bemachtigen via mijn contacten op de tuinbouwschool, maar ik raakte uitgekeken op haar mysterieuze literaire zoektocht, ze had allerlei dwangmatige neurotische gewoonten, waar ze heel voornaam over deed, maar die mij op mijn zenuwen werkten. Ik was voor André Hazes aangewezen op mijn zolderkamer, die inmiddels vol stond met zelf gefabriceerde schilderijen.
Ze vond alles wat ik deed minderwaardig, omdat ik uit het volk kwam, en zij daar op een sarcastische wijze op neer keek. Daarom zoek ik tegenwoordig naar een gewone manlijke man, die niet zo veel praatjes heeft als mijn voormalige hospita.
Ik ben blij dat je me gevraagd hebt naar mijn intieme verlangens, je deed het op een hoffelijke manier. Ik ben benieuwd hoe we elkaar in het echt gaan vinden.

Liefs, Bjarne Gosse


11-07-2017

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

11-07-2017

Over dit verhaal

11-07-2017

Foto's

Geef uw waardering

Er is 1 keer gestemd.

Social Media

Tags

Holland Rus Tulp Verhaal Zwart

Reacties op ‘Zwarte tulp’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »