Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Jaagpad

De straten in de buitenwijken, de straten in de binnenstad, ze maken de stad Amsturia tot een levendige stad. Het oude Jaagpad bij het zoetwatermeer is niet meer in gebruik als handelsroute. De meeste activiteiten vinden nu plaats in de winkelstraten van de stad.

Aan de overkant van de Percussiestraat in Amsturia, bijna recht tegenover de benedenwoning van Joop van Teil op de eerste etage woont de donkerblonde Jeroen. Jeroen werkt overdag in een boekenwinkel “ De Androgyne Hamster” in de Mariastraat en als het avond is schrijft hij gedichten en korte verhalen, bij de schemerlamp in de woonkamer met de rode gordijnen, op de bank met de rode kussens, onder het genot van een glas rode wijn.
Hij is nu bezig met een verhaal over de waanzinnige profetie. Een aantal bekende geleerden meent te moeten beweren dat de aarde precies op het einde van deze eeuw vergaat. Het is een oude profetie, maar de professoren geloven er in, zoals een oude dame op een regenachtige dag in een paraplu gelooft.
De inspiratiebronnen voor het schrijven van Jeroen zijn de natuur en het leven van de mens en het verkopen van boeken in de gezellige winkel in Amsturia waar hij werkt. Op een tafeltje naast de bank in de woonkamer staat een doos met oude correspondentie uit de tijd dat er nog geen internetverkeer was. Brieven die hij kreeg van een aan lager wal geraakte kunstenaar, zijn vriend Alfons Bortano, brieven van vrouwen die verliefd op hem waren, maar dat niet bleven. En enkele korte verhalen van een zoek geraakte vriend die beweerde dat hij schrijver wilde worden, en bij Jeroen aanklopte voor een welgemeend advies voor zijn verhaal dat ook over een profetie gaat.

Jeroen is tevreden met zijn leven. Het kost hem telkens drie avonden om een gedicht te schrijven, zijn werk in boekenwinkel "De Androgyne Hamster" in de Mariastraat bevalt hem goed. Hij verkocht eind vorig jaar vijf exemplaren van "Een leven vol liefde" van Esther B. een jonge schrijfster uit Brabant met een Italiaanse moeder.

Het regent in Amsturia, buiten is het vier graden Celsius, de mensen hebben de kachel aan. Joop van Teil heeft een maagdelijk wit doek op de schildersezel gezet. Hij kijkt naar het witte vlak. Hij wil graag een olifant schilderen. Een olifant naast een boom. Met een dunne kwast brengt hij voorzichtig de eerste lijnen aan op het doek. Een gebogen lijn voor de rug, een kortere lijn voor de kop, een lijn voor de slurf, vier lijnen voor de poten. Er lijkt nog helemaal niets op een olifant.
Hij tekent een verticale lijn met verf. Een boom moet groeien, naar het licht, naar de energie.

Aan de overkant van de straat begin Jeroen aan een nieuw hoofdstuk van zijn verhaal over de waanzinnige profetie.
Het is woensdag 27 januari 1999 in Amsturia, aan de rand van de stad waar het grote zoetwatermeer is gelegen loopt het Jaagpad, een slingerende weg langs het water waar vroeger de paarden de trekschuiten trokken op weg naar de stad. Het is ooit een oude handelsroute geweest, maar tegenwoordig worden de goederen met vrachtwagens en treinen vervoerd. Er zijn nog wel paarden, maar die hoeven niet te werken, die staan rustig in de stal te wachten op het voorjaar om er dan te grazen van het gras in de weilanden rond Amsturia.
.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

08-07-2016

Over dit verhaal

1999

Geef uw waardering

Er is 5 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Joop Rivier Stad

Reacties op ‘Jaagpad’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »