$_COOKIE

Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Broodakker 51 – Stage

Broodakker 51 – Stage

De examens waren pittig. Gelukkig had ik het vermogen de stof in korte tijd te onthouden en haalde ik redelijke cijfers voor de verschillende vakken.
Op mijn stageperiode op het studiecentrum voor biologisch dynamische tuinbouw in Driebergen keek ik met gemengde gevoelens terug. De eerste weken mocht ik niet mee eten met de andere mensen die er werkten omdat ik op een gangbare tuinbouwschool zat.
Pas toen er een andere bedrijfsleider kwam mocht ik wel mee-eten en hoefde ik niet in een aparte kamer mijn zelf meegenomen boterhammen te nuttigen. Het was wel een mooie groentetuin en ze hadden er wat klein vee. Het werk was lichamelijk zwaar. Er was te weinig personeel om de tuin goed te onderhouden. Het was te zien aan de soms te laat geoogste groentes en aan de rommel her en der.
De nieuwe bedrijfsleider begreep het belang van stagiaires beter dan zijn voorgangers. Hij verschafte mij de nodige informatie voor de scriptie die ik over het hele gebeuren moest schrijven.
Peter Halm had me een mooie donkerrode map gegeven om mijn scriptie er verzorgd uit te laten zien.

Ondanks de ongemakken schreef ik een bezielde scriptie over de biologisch dynamische tuinbouw.
De leraar van de Rijks Middelbare tuinbouwschool te Utrecht was allerminst onder de indruk. De scriptie zag er weliswaar verzorgd uit en was inhoudelijk ook prima in orde, maar het stak hem
dat ik de alternatieve tuinbouw zo rooskleuring had geschetst. Hij noemde de inkomsten erg pover voor vier personen, en hij gaf me als cijfer voor de scriptie een zeven.

Peter begreep al helemaal niet meer wat ik op de tuinbouwschool deed. Hij vond dat ik acteur moest worden, hij had al een carrière voor mij uitgestippeld. Ik moest denken aan mijn grote voorbeeld, de komiek Stan Laurel. Maar natuurlijk zou ik geen acteur worden. Daar was ik te verlegen voor.

Ik vond een eenzame troost in het maken van tekeningen met de potloden die ik van Christiaan Buurtveen had gekregen. Voorzichtige schetsen over een onzekere toekomst.
 
Op school had Arthur verkering gekregen met Trudy. Dat was gunstig want dan had hij geen tijd en ruimte meer op mij te pesten.
Eindelijk kreeg ik weer een brief van Kees Broodakker. Hij had een Engelstalig gedicht geschreven
 
Summer in Amsterdam

Do you also feel that tender love
words dance
as strange metaphors
peace where unrest
once had a place
I wish you lovingly
you are a new passion
young feeling of longing
under evening rain
looking for rhythm
in value
sunny images
made-up vacations
in your tender letters
hopelessly naked words
and yet you hope that I come back
in the non-writing book
but I am farther away than ever
deeper and deeper into this life
never really knew well
summer in Amsterdam smells of you
you are a valuable illusion
summer in Amsterdam I dedicate to you.
 
Kees Broodakker
Kees was vaak in Amsterdam te vinden omdat hij het uitgaansleven daar aan het verkennen was.
Ook Gerard Vroeg en Maarten Wolvenknaap waren steeds vaker in Amsterdam, omdat ze daar werk hadden bij een modellenbureau.

De aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden was de hoofdreden waarom het momenteel zo warm was in Nederland. In dit geval ging het om tropische lucht uit Noord-Afrika, die via Spanje, Frankrijk en België onze kant op was gekomen. Ook in het noorden van Afrika was het warmer dan normaal. Het was een zeldzaam warme dag in Nederland. Iedereen liep te zuchten en te hijgen, behalve mijn erudiete hospita. Zij was zichtbaar in haar nopjes met deze behaagzieke hitte. Ze bewoog zich topless door de tuin.
Ze had me uitgenodigd voor een theepauze omdat ze de indruk had dat ik te streng voor mezelf was en alles liet wijken voor de studie, die ik uit idealisme was begonnen. Ik wilde alles weten over de biologische teelt van aardbeien en frambozen. Emma vond het beter dat ik eerst eens van de frambozen leerde genieten. Ze presenteerde deze heerlijke zomervruchten met een toefje slagroom en bracht uit merkbare meligheid ook een toefje slagroom op haar tepels aan. Ik wist niet waar ik moest kijken. De verleiding was groot. De frambozen waren verrukkelijk, maar de verlokking van de topless Emma was vele malen groter en geheimzinniger.
Ik bleef maar staren naar topless Emma, druk in de weer met de zonnebloemen, vitaal in haar rode slipje. Ik hoopte heimelijk dat er nog veel meer van dat soort snikhete dagen zouden komen. De hele zomer zomerse warmte.
Het temperde mijn stille begeerte en het gaf mijn vrolijke karakter een onweerstaanbare glans.

Alhoewel er toch duidelijk in de diverse media was gewaarschuwd voor een zonnesteek leek Emma zich daar niets van aan te trekken. Als een bezield bezig bijtje was ze volop bezig in de tuin terwijl de zon steeds hoger in de hemel klom. De temperatuur steeg gestaag en dat had invloed op mijn hospita die uit voorzorg een hoed van stro had opgezet. Onafgebroken was ze nu aan het heen en weer dragen met kleine planten die ze op de plantenmarkt had gekocht.
Het was een prachtig uitzicht haar zo topless bezig te zien. Het was te warm om te studeren. Ik zocht wat verkoeling onder de parasol. Het was nu ronduit heet en ik constateerde dat dit ook voor Emma gold. Als een uitdagende diva commandeerde ze mij om ijsjes te gaan kopen bij de supermarkt. Bjarne Gosse haar boodschappenjongen.
Er was nog plaats in de diepvries. Ik besloot aan haar wensen te voldoen, wanneer ik haar tevreden kon krijgen waren er eerder aangename dingen gebeurd, en dat zou ook deze keer zo maar kunnen gebeuren. Ik had geluk, er was nog een verpakking ijsjes over in de supermarkt. De rest was inmiddels uitverkocht omdat het volop zomer was. Enthousiast ging ik terug naar huis. Ik deed de ijsjes in de diepvries op twee ijsjes na. Ik liep met die twee ijsjes naar de tuin waar het inmiddels snikheet was en waar mijn aantrekkelijke hospita tot mijn verbazing helemaal poedelnaakt rond liep met een tuinslang in haar hand. Ze was een klein zwembad aan het vullen. Een rubber geval van de Blokker. Ik had er weinig vertrouwen in, maar Emma was lyrisch. Ik vroeg me af of ze toch niet een zonnesteek had opgelopen maar voordat ik het wist lag ze met haar naakte lichaam in dat zwembad en nam het ijsje in ontvangst. Hete Emma had verkoeling gezocht en die had ze uiteindelijk gevonden. Vanuit haar kleine privé zwembad vroeg ze me om een fles rosé koud te zetten. “We bestellen straks een pizza Bjarne, het is zomer, tijd om te genieten.”
Ik nam de lekkerste fles rosé uit de wijnkast en zette die in de koelkast. Ik twijfelde niet langer. Ik ontdeed mij van mijn kleren en ik sprong bij Emma in het zwembad.
Terwijl de hoge temperatuur ons dorstig maakte en de roze wijn naar binnen gleed kregen we ook zin in de liefde. Tijdens het eten van de rijk belegde heerlijke pizza begon mijn erudiete hospita met flirten in haar geboortekostuum. Ik zelf had ook niet veel om het lijf, een handdoek om mijn middel om niet helemaal naakt te zijn. 

Emma was weer in haar verhalen en alles wat ze vertelde vond ik interessant. Onwaarschijnlijk waar zij allemaal verstand van had. Literatuur, de betekenis van Pessoa, beeldende kunst, de schilderwerken van Francis Bacon en zelfs sport, turnen voor vrouwen, politiek en het klimaat passeerden de revue. Ik werd er weemoedig van, zoveel kostbare informatie van deze naakte vertellende vrouw. Af en toe een glimlachje of een ondeugende blik. Het bleek te volstaan om haar nog enthousiaster te laten vertellen. Ze had ervaring om voor een groot publiek lezingen te houden, maar aangeschoten door de wijn en met de zomerse weelde van haar vrijwel geheel ontblote huurjongen kwam zij eigenlijk pas goed op dreef. De ene na de andere anekdote kwam uit haar welbespraakte vrouwenmond.
En ze bleek veel belangrijke mensen te kennen door haar reizen over de hele wereld. Vooral de beroemdheden uit het verre Amerika leverden levendige anekdotes op. Het onderonsje met Mick Jagger en Lou Reed. De korte ontmoeting met haar muzikale held Bob Dylan.
Ik voelde dat ik weer verliefd op haar werd. Mijn slippertje met Thea van de volkoren biscuitjes en mijn heimelijke liefde voor Kees verdwenen als sneeuw voor de zon uit mijn gedachten. Dit was de vrouw van mijn leven. Mijn lieve erudiete Emma, de vrouw die alles wist over deze wereld en haar gedrochten. Ze werd steeds enthousiaster, vertelde met passie over het missionaris standje terwijl ik dacht aan op zijn hondjes. Wat er volgde was er een zwoele nacht waardoor we pas tegen de ochtendschemering er achter kwamen wat er nu werkelijk gebeurd was. Alle hoogtepunten overtroffen in volle overgave tot de liefde. Onze liefde was uitbundiger dan ooit. Met niets anders dan liefde in het vizier voor de toekomst.
De zomerse warmte had ons goed gedaan.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

20-05-2020

Geef uw waardering

Er is 0 keer gestemd.

Social Media

Tags

Bjarne Broodakker Hospita Roman

Reacties op ‘Broodakker 51 – Stage’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd