$_COOKIE

Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Broodakker 48 – De liefde vergeten tijdens een lange winter

Broodakker 48 – De liefde vergeten tijdens een lange winter

Gerard Vroeg was dus een dichter. En hij mocht zich verheugen op de uitgave van zijn eerste bundel. Het maakte mij nieuwsgierig en ik was vast besloten hem er over te vragen wanneer ik hem weer zag.
Tijdens de lange eenzame winter probeerde ik de liefde te vergeten. Mijn muze de lieftallige Emma was telkens in het buitenland. De correspondentie met mijn vrienden was niet weerbestendig. School vroeg alle aandacht en er was niet veel anders dan de examenstof die ik in hoog tempo uit mijn hoofd moest leren om niet door de mand te vallen wanneer het er op aan kwam. Af en toe zocht ik wat tijd om ook iets vermakelijk te lezen. Fictie die me toegang gaf tot ontspanning. De meeste tijd was de leerstof saai. Cijfers, onweerlegbare feiten, scheikunde, natuurkunde, biologie, bedrijfskunde. Taaie stof die veel concentratie vroeg.
Ik schreef zelfs geen gedichten meer. Aan wie moest ik ze laten lezen.
Dichtersclub het Vlijtige Liesje was na de eerste jaarvergadering uit elkaar gevallen en opgeheven. Kees had het druk op zijn werk met de arbeid om geld te verdienen. Hij bleef een beetje rondzingen in mijn hart, meestal dacht ik er maar even aan. Een lichtje dat ik niet mocht vergeten.
Er kwam steeds post voor Emma. Die ik bewaarde in een hoek van de riante woonkamer. Frits werd ouder en minder beweeglijk. Het huis was eigenlijk te groot voor onze tweeën. De afwezigheid van mijn hospita was zichtbaar. De levendigheid was uit de ruime woning verdwenen. Zonder haar welluidende stem en aanwezig drukte leek het bijna op een spookhuis waarin een jongeman en een kater ronddwaalden.
Uren achter elkaar zat ik te studeren. Er leek werkelijk geen einde aan te komen. En het was ook nodig want ik had tijdens de heerlijke zomer maanden en prachtige herfst een achterstand opgelopen die ik moest zien te herstellen.
Ik was de liefde nagenoeg vergeten tijdens de lange eenzame winter.
Mijn toekomst was belangrijker dan al het andere wat er op de wereld bestond. Studeren, studeren, totdat ik werkelijk alles wist wat ik moest weten om te slagen voor mijn eindexamens.
Emma schreef geen brieven meer. Misschien was zij de liefde ook vergeten. Het kon ook zijn dat ze de liefde met een ander genoot.
Ik wilde er niet meer aan denken. Het allerbelangrijkste was nu de school!
 
Op een dag kwam het opeens in mij op om mijn hospita een brief te schrijven.
Utrecht, januari 1983

Lieve Emma,
herinner jij je nog dat ik je vertelde over de papegaaien die uit kisten ontsnapt vanaf de luchthaven Schiphol naar de volière van de woning van mijn ouders kwamen vliegen? Dat verhaal dat ik je ooit vertelde toen je voldaan door de liefde naast me lag om na te genieten van een degelijke vrijpartij waarvan we allebei hebben genoten met de volle teugen van het geluk.
Ik moest er vandaag weer aan denken. Ik ben je zo dankbaar!
Dankbaar voor alle liefdeslessen die je me hebt gegeven om goed met mijn liefdesgereedschap om te gaan!
Ik ben blij met alle boeken die ik uit jouw boekenkast heb mogen lezen. Ik weet dat je een druk bezet leven hebt en niet altijd de tijd kunt nemen om naar mij te luisteren. Maar ik heb jouw brieven altijd zorgvuldig gelezen. Ze zijn zo indrukwekkend dat ik ze vaak meerdere keren heb herlezen.
 
Ik kan je deze brief alleen sturen naar het huis waar ik een kamer huur. Jouw huis want jij bent mijn hospita. Je hebt mij geen adres gegeven in Amerika, dus ik kan jouw brieven uit dat verre land niet beantwoorden. Nu weet je in ieder geval dat ik ze heb gelezen.
 
Met Frits gaat alles goed. Hij gaat regelmatig op muizenjacht. Mooi die foto’s van die luxe bungalow van die rijke meneer daar in Amerika.
Zo te zien heb je het daar wel naar jouw zin. Ik verheug me er op om je weer terug te zien.
 
Liefs, Bjarne.

Ik realiseerde me onmiddellijk dat het een zinloze brief was. Ze zou hem pas kunnen lezen wanneer ze terug was in Utrecht en dat konden we met elkaar praten en had het geen zin meer om haar die brief te laten lezen. Waarom had ze mij geen adres achtergelaten waar ik naar toe kon schrijven? Was ze dan vergeten hoe veel ik van haar hield?
 
“Emma waar ben je?” riep ik angstig in mijn dromen!


 Er volgde een eenzaam weekend. Toen ik Gerard Vroeg in de Nachtraaf tegenkwam werd ik eindelijk uit mijn eenzaamheid gehaald.
Hij gaf me een exemplaar van zijn gedichtenbundel.
“Voor Bjarne, met zijn bijzondere ziel. Gerard Vroeg” stond er met potlood in geschreven. Toen ik de bundel in ontvangst nam gaf hij mij een kus.
“Pikant en intiem” was de titel van de bundel die volstond met erotische gedichten. De hele nacht lag ik te lezen in de bundel van Gerard. Ik wist al dat hij goed met woorden was, maar deze gedichten lieten een kant van hem zien die ik niet zo een twee drie achter hem had gezocht. Soms was hij lyrisch, de andere keer droog, vilein, observerend. Ieder gedicht was een klein liefdesverhaal. Het deed iets met mij om dit te lezen. Ik dacht aan Emma, ik dacht aan Kees Broodakker, ik dacht aan liefde.
Er was veel tussen de regels te lezen in de gedichtenbundel “Pikant en intiem” van de jonge dichter Gerard Vroeg.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

17-05-2020

Geef uw waardering

Er is 1 keer gestemd.

Social Media

Tags

Bjarne Broodakker Hospita Roman

Reacties op ‘Broodakker 48 – De liefde vergeten tijdens een lange winter’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd