Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Nachtlied van de eenzaamheid

Nachtlied van de eenzaamheid


Het was de vijfde dag van juni 2017 toen Bjarne Gosse aan het lezen was omdat hij bang was voor de eenzame nacht die voor hem lag. Op het internet las hij een gedicht van stadsgenoot Jaap Smet, een man waarmee hij ooit een gesprek had in de kroeg over politiek en voetbal.

Nachtlied
O nachtlied van de eenzaamheid
noodlot leidt naar droeve wegen
hemeltergend zijn de angsten
die uw God mij heeft gegeven

duister wurmt zich door de nacht
een woord raakt blind, door mij geschreven
ik poog en tracht, probeer steeds weer
woede en angst, ze doen mij beven

O nachtlied van de treurigheid
ik beschrijf, vertaal, mijn ongerief
en zend de maan een wilde brief
maar kom niet verder, in dit leven.

Jaap Smet

Bjarne liet het gedicht tot zich doordringen en realiseerde zich dat hij weer iets in zijn dagboekschrift moest schrijven:

5 juni 2017

Ik wilde een verhaal schrijven met de titel: Leesvoer voor lotgenoten, maar ik kwam niet verder dan de titel. Mijn nieuwe computer had me in de vaart der volkeren meegenomen, deed mijn vorige computer altijd naar wanneer ik een site wilde bezoeken of als ik aantekeningen wilde maken over mijn gedachten, deze werkte keurig mee, en liet mij niet onwetend worstelen met de vraag waarom de belangrijke zaken in het leven zo traag voor handen waren.

Ik had mijn handen vol aan het ordenen van mijn bestanden, maar dat ging zo snel, dat het leek alsof alles in het leven veel sneller ging, wat ook van toepassing was op het uit zooien van mijn overtollige spullentroep, die alleen maar in de weg stond wanneer ik zocht naar een oplossing in de normale vaart der dingen.

Ik had het gevoel voor tijd weer terug gevonden, door in te schatten wat er allemaal nodig was om mijn leven weer op orde te krijgen. Ik wilde niet dat mijn problemen tussen mij en mijn toekomstige LHBT maatje zou komen te staan, en het zou belachelijk zijn om al mijn spullen de rest van mijn leven achter mij aan te slepen. Ik moest een plan maken met de vrouw van woonbegeleiding. Ik noemde haar niet langer het blonde kipje, omdat ik heel dankbaar was dat ze kwam helpen met mijn wonend bestaan. Die mensen die echt bij mij thuis waren gekomen, en die het fijn vonden om in mijn woning te zijn, en die wisten dat ik me er voor schaamde en dat ik extreem verlegen was, die hadden mij veel meer geholpen dan de afstandelijke hulpverleners van de polikliniek. Ik was minder verlegen geworden, ik voelde me niet meer alleen in mijn problemen met de op handen staande verhuizing, en ik vond het heel leuk om naar een passend maatje uit te kijken, want dat was toch iemand die het onbetaald en uit menselijke interesse deed. Ik vond dat ik goed voor de dag moest komen als zo’n jongeman zijn intrede in mijn leven kwam doen.

Leesvoer voor lotgenoten kon ik altijd nog gaan schrijven. Ik had mijn andere schrijversnamen weer wat nieuw leven ingeblazen, wat minder uitvoerig als ik met Bjarne had gedaan, maar voldoende om weer even mee te doen.

Real Madrid had de Champignons League finale gewonnen. Ik kreeg weer contact met de Portugees die een Braziliaan bleek te zijn.

Er was nog iets wat niet klopte in mijn eerdere verhalen:

Ik moest niet braken vanwege de casemanager, maar het kwam door de koffie van de koffieautomaat die ik daar had gedronken. Ik had het door de verwarring niet goed kunnen onderscheiden en ik had al mijn frustrerende pijlen op de casemanager gericht in plaats van op het koffiezetapparaat.


Bjarne Gosse

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

25-10-2018

Geef uw waardering

Er is 1 keer gestemd.

Social Media

Tags

Bjarne Hobby

Reacties op ‘Nachtlied van de eenzaamheid’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd