Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Typerend voor de kunstwereld

Met belangstelling las Bjarne een artikel over de opgestapte directeur van het Stedelijk museum in Amsterdam. Drie maanden zou ze nog haar riante salaris ontvangen nadat ze was opgestapt vanwege ongeoorloofde zaken. In het artikel werd gesteld dat belangenverstrengeling in de kunstwereld overal speelde en systematisch was.

Het ging hier natuurlijk over topkunst en niet over de schilderwerken of simpele tekeningen door eenvoudige zielen gemaakt, maar ook onderaan de samenleving begon de corruptie die met macht gepaard ging.
Overal waar mensen een eigen belang konden vinden werd er met de ellebogen gewerkt.

En niet alleen in de kunstwereld, ook in de dienstverlenende sector. Bjarne had er een overgevoeligheid voor. Mensen werden niet meer beoordeeld op hun eigenwaarde, maar op hetgeen ze voor waarde in de maatschappij konden hebben, terwijl diezelfde waarde vaak werd beoordeeld door mensen die alleen maar via hun eigen koker keken.

Ze mochten je onwillekeurig als een volkomen inwisselbaar persoon beschouwen, door rigide hun eigen regels voor formele omgang te hanteren.

Soms werd er vanuit het niets allerlei onzin op je geprojecteerd, vaak alleen maar ingegeven vanuit een theoretische wereld. Mensen probeerden je iets uit te leggen wat je zelf veel beter begreep dan dat zij dat deden. Maar ze gaven je de kans niet om ze dat te vertellen, omdat het niet binnen de maatschappelijke verhoudingen paste die ze zelf voor ogen hadden.

Bjarne keek al heel lang met argusogen naar de kunstwereld. Niet dat hij niet meer van kunst hield.
Hij voelde zich er steeds weer mee verbonden, en kon met bewondering van werk waarvan hij hield genieten. Maar het hele wereldje van kunstgeleerden , belachelijke geldbedragen en belangenverstrengeling stond hem niet zo aan.

Hij kon maar beter verder tekenen aan zijn bomen voor het Bjarne-bomen-boek, dan kwamen de poëtische theorieën vanzelf. Wellicht leverde het een nieuw verhaal op, en misschien zelfs een gedicht.


18-10-2017

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

22-10-2017

Over dit verhaal

18-10-2017

Geef uw waardering

Er is 1 keer gestemd.

Social Media

Tags

Kunst Museum

Reacties op ‘Typerend voor de kunstwereld’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd