Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Wolga en wodka

De opmerking van meneer A. uit het Russische Saratov over dat ik waarschijnlijk geen zin had om naar Rusland te emigreren ging vergezeld van een lachend icoontje. Hij was leesbaar vrolijk over het feit dat ik hem serieuze brieven schreef. Het was een opgewekte man, het zou me niet verbazen als hij over niet al te lange tijd met me ging flirten.

Ondertussen werd ik in Amsterdam overmand door persoonlijk verdriet. Een van mijn favoriete amateurdichters was gestorven en het greep me zo aan dat ik de tranen niet kon binnenhouden.
Het was een bescheiden vrouw, ze had drie lieve dochters en ze had meerdere malen in een psychiatrische inrichting gezeten. Maar ze kwam steeds terug, met haar gevoelig beschreven tafereeltjes over eenzame mensen die troost zochten in de wonderen van de natuur.
Nu zou ze dus nooit meer terug kunnen komen, ze had haar ogen voorgoed gesloten en ik voelde meteen dat ik haar zou gaan missen, omdat ik dikwijls troost vond in haar gevoelige zinnen wanneer ik mezelf eenzaam voelde en ik dacht dat niemand dat begreep.

Ella Fiona was zo sarcastisch dat ze zei dat het om een macabere grap ging, dat maakte het alleen maar erger. Ik dacht dat ze niet wilde weten hoe erg het me aan had gegrepen. Ondertussen verschenen er steeds meer condoleances onder het rouwgedicht, het had niet alleen mij aangegrepen. Mensen reageerden met diepe steunbetuigingen en waren zichtbaar aangeslagen.

Ik probeerde er een gedicht over te schrijven, maar het lukte niet.
Ik had zin in wodka en ik las over de Wolga; de rivier heeft een sterke symbolische waarde in de Russische cultuur, literatuur en folklore en wordt vaak gerefereerd als Volga-Matushka, moeder Wolga. Het is bij uitstek de nationale rivier van Rusland.

Ik fantaseerde over de torso van mijn Russische vriend. Zijn armen waren waarschijnlijk dikker dan mijn benen, het was zo’n gespierde kleerkast dat hij misschien niet eens in mijn bed zou passen.
Bij het C.O.C hadden ze me doodleuk afgeraden om met een Russische man in zee te gaan, maar ondertussen speelden ze wel mooi weer met de Christen Unie en het hedonistische toeristische tuig, dat kwam voor de platte geneugten van de beruchte binnenstad.

Ik was op zoek naar een platonische vriendschap met een man, eventueel met een overzichtelijk erotisch aspect, ik solliciteerde niet naar een plek in de LHBT gemeenschap, door een drankje te gaan drinken in een kroeg waar voornamelijk cruisende mannen kwamen. De stad werd steeds meer uitverkocht aan de commerciële belangen, je moest als inwoner tegenwoordig Engels spreken om een broek te kunnen kopen in je eigen stad. Overal liepen die dwazen met fotocamera’s die dachten dat je net zo opgewonden werd als zij, bij het aanzien van een oude kerk of een bloemperkje.

Zelfs wanneer het een macabere grap was geweest voelde ik me dankbaar dat ik had mogen huilen om de dood van een dichter. Tranen veroorzaakten een pure emotie. De fles wodka in de drankkast stond geduldig te wachten op mijn beslissing.
Maar het was geen macabere grap, ze was niet meer in levende lijve op aarde. Er kwamen herinneringen boven die om aandacht vroegen, de zonnige middag werd stiller en stiller, totdat ik begreep dat ik begrepen werd door de stilte.

Dankbaar dat ik had mogen huilen.
07-07-2017

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

10-07-2017

Over dit verhaal

07-07-2017

Foto's

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Coc Vriend Wolga

Reacties op ‘Wolga en wodka’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »