Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

De wil van de ganzen

De volgende herfst, wanneer je ganzen ziet vliegen die naar het zuiden reizen om de winter te ontvluchten – vliegend in een V-formatie- zou je dan niet willen weten waarom ze vliegen zoals ze vliegen?

Les 1: Wanneer een vogel met zijn vleugels slaat, ontstaat er een opwaartse luchtstroom voor de vogel die direct achter hem vliegt.
Door in een V-formatie te vliegen neemt het vliegvermogen van de gehele groep met zeventig procent toe in vergelijking met wanneer iedere vogel afzonderlijk zou vliegen.
Zo kunnen mensen die een gemeenschappelijke weg volgen en gemeenschapszin bezitten hun doel sneller en makkelijker bereiken omdat ze varen op het vertrouwen dat ze in elkaar hebben.

Les 2: Indien een gans uit de formatie valt, voelt hij plotseling de luchtweerstand en een tegenkracht doordat hij het alleen wilde proberen … En vlug gaat hij terug in de formatie om van de opwaartse kracht van de vogel vóór hem te kunnen profiteren.

Les 3: Wanneer de gans die aan kop vliegt moe wordt, zal hij naar een andere plaats in de formatie gaan en een andere gans zal zijn plaats innemen.
Als mensen net zo veel verstand hadden als de ganzen, zouden zij beseffen dat hun succes uiteindelijk afhangt van het samenwerken als team, om de beurt de moeilijke taken verrichten en het leiderschap delen.

Les 4: Bovendien: de achterste ganzen gakken om zo de ganzen die voor ze vliegen aan te sporen hun snelheid te bewaren. Het is belangrijk dat ons gakken van achteren “bemoedigend”is. Anders is het alleen maar gesnater.

Les 5: Ten slotte … wanneer een gans ziek wordt of gewond raakt door geweerschoten en hij hierdoor uit de formatie valt, dan zullen twee andere ganzen ook uit de formatie gaan en hem naar de grond volgen om hem te helpen en te beschermen. Ze zullen bij hem blijven, totdat hij weer in staat is te vliegen of totdat hij is gestorven. Alleen dan zullen ze opstijgen of met een andere formatie meevliegen om zo hun eigen groep te kunnen inhalen. Laten wij ook bereid zijn om offers te brengen, zodat wij zulke vrienden waard zijn als wij door een moeilijke tijd gaan.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Juf Mienie, Lerares

Geplaatst op

18-06-2018

Geef uw waardering

Er is 1 keer gestemd.

Social Media

Tags

Herfst Vogel Ganzen

Reacties op ‘De wil van de ganzen’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »