$_COOKIE

Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Guusje

Guusje


Ik zat alleen op een bankje in het plantsoen, de lucht was zomers blauw, maar in de verte was een donker grijze wolk in aantocht die langzaam de blauwe lucht inkleurde. Toen Erik naar me keek wees ik op mijn pols om erachter te komen hoelang zijn potje voetbal nog zou duren. ''Twee – twee staat het”schreeuwde Erik, en ging direct terug in aanvallende positie. Ik deed nooit mee met een partijtje voetbal, daar hadden alleen maar ergernissen en vernederingen uitgekomen. Erik was altijd al de atleet, en de beste voetballer van Leiden en omstreken als ik zijn vader moest geloven. Ik had er geen verstand van, altijd als mijn oom langskwam, praatte hij met mijn opa over voetbal, door de informatie die ik opving kon ik nog een beetje meepraten. Erik kreeg de bal hoog aangespeeld, die hij vervolgens stil op zijn voet legde. Hij maakte was razendsnelle voetbewegingen en toen ik mijn ogen knipperde was hij drie man verder en stond een op een met de keeper die naar de mooie blauwe lucht staarde terwijl de bal onhoudbaar over hem heen zweefde. Ik stond oprecht juichend op voor de eerste keer in mijn leven door naar een potje voetbal te kijken. Erik kwam in hardloop tempo naar me toe gehuppeld met een dikke grijns op zijn gezicht “Zag je dat “ Zei Erik met een gemeen lachje erachter aan terwijl hij me omhelsde ( wat we altijd deden al zagen we elkaar twee uur niet). Hij zweette zo erg, alsof hij net onder de douche vandaan was gekomen. “ Waarom zit je ook alweer niet op voetbal?” “Nee, ik vindt het leuker zo met vrienden, en ik zou er teveel voor moeten opgeven als ik het tot mijn beroep wil maken”. Zei Erik hijgend als hond met een bescheiden lachje.

We liepen via de Kraaierstraat richting de Hogewoerd waar Erik een kamer huurde, maar onderweg werden we door de vette geur van vers gefrituurde patatjes bij de snackbar naar binnen gelokt. De mooie zomerse dag was ondertussen veranderd in een grijze natte herfst dag en het duurde niet lang voordat de regen uit de lucht werd geschoten en keihard op de aarde neer kletterde. Binnen enkele minuten was niemand meer te bekennen op straat, die begon vol te lopen met stromend water. Met de plastic zakjes gevuld met snacks rende we snel naar de kamer van Erik. Doorweekt liepen we op de trap naar boven. Op de muren van zijn kamer hing het vol met posters van zijn voetbal helden en naast zijn bed op het nachtkastje stond een foto van Erik en zijn zusje Guusje. Oh Guusje, je bent het mooiste meisje dat ik ooit heb gezien dacht ik, terwijl ik naar de foto keek. Met die grote glinsterende blauwe ogen, tanden zo wit alsof ze uit een tandpasta reclame komen en haar perfecte billen waar die lange donker blonde wilde haren op rustte. Al zat haar broer naast me, ze bezorgde me daar en op dat moment een harde lul. “ Ze is vannacht niet thuis gekomen zei me moeder vandaag aan de telefoon” Zei Erik terwijl hij aandachtig keek hoe hij zijn patatje in de pindasaus dipte. Ik viel van de schrik bijna van mijn krukje af. “ Je keek naar Guusje toch? Maar me moeder zegt dat ze waarschijnlijk bij een vriendinnetje heeft geslapen, maar daar geloof ik niks van. Godverdomme!” Schreeuwde Erik “Als ik toch het persoon in mijn handen krijg met wie ze het doet!” Uit schaamte keek ik naar een poster van Lionel Messi die boven zijn bed hing, want op dat moment was ik de enige die Guusje aan het doen was in mijn gedachte, keihard op mijn bureau dat vond ik de geilste gedachte. Als Erik toch wist hoe verliefd ik op zijn zusje was en wat ik wel niet met haar deed in mijn fantasieën dan had hij me toen van twintig meter hoog het raam uit gegooid en me nog een trap na gegeven ook. Misschien wist hij wel wat ik voor haar voelde, maar zag hij me nooit als dreiging, tenslotte waren we als broers. Soms betrapte ik mezelf op de gedachte hoe het zou zijn als Erik in het buitenland voetbalde en ik hier met Guusje een leven kon beginnen.


Die avond heb ik me drie keer afgetrokken op Guusje, maar ik dacht zoveel aan haar, omdat ik bezorgd was. Een uur eerder had de moeder van Erik haar dochter als vermist opgegeven, na de schokkende telefoontjes met de vriendinnen van Guusje die haar ook niet hadden gezien. Ik ging alle scenario's bedenken wat er gebeurd zou kunnen zijn. Ik zou het begrijpen als ze ontvoerd was. Wie wilt nou niet zo'n engel voor zich zelf houden. Die avond was ik wat aan het tekenen. Voor me op mijn bureau lag een vel papier met daarop getekend : een naakt vrouwen lichaam met het gezicht van een tijger. Ik tekende vaak wat doelloos in de avond als ik me verveelde. Ik hoorde iemand haastig naar boven lopen en aan de manier waarop hoorde ik dat het mijn moeder was. Ze stormde me kamer in en ik draaide snel mijn tekening om. “ Wat is er ?” Vroeg ik geïrriteerd. “Niks bijzonders”. Ze liep naar mijn nachtkastje en legde er wat brief geld op. “ Hier is twee honderd euro voor de komende twee en een halve week” “Dankjewel”, “ Hoe laat gaat jullie vlucht morgen?” Vroeg ik terwijl ik het geld in het borstzakje van mijn blouse stopte. “Om elf uur 's ochtends, dus ik zie nog wel voordat we weggaan”. We wenste elkaar een goede nachtrust en mijn moeder ging weer verder met het inpakken. Ze gaat samen met mijn zusje naar Spanje toe om een kennis op te zoeken. Ik mocht ook mee, maar ik zag mijn kans om eindelijk een keer het huis voor mezelf te hebben.

Het was warm en ik kon niet slapen net als zij. Ze begon met die twee opgeblazen ballonnen tegen me aan te rijden terwijl we lepeltje-lepeltje lagen. Met haar benen schopte ze wild de bezwete dekens van ons af. Ik ging langzaam met mijn hand de string in en begon met mijn vingers heen en weer te gaan. ' Neuk me' Fluisterde ze in me oor, terwijl ze mijn harde lul stevig vastpakte en in haar natte gleuf stopte. Ze ging op me zitten en zette haar nagels in mijn borst tot het bloed eruit kwam stromen. Ineens veranderde de stem van Guusje in die van mijn moeder. Ik schrok wakker met de dekens van me af geschopt en met me lul in mijn hand. Me moeder riep me terwijl ze me slaapkamer inliep “Wakker worden! O, Gadverdamme kon je niet een uurtje wachten, we zijn dan bijna drie weken weg!” Zei ze schreeuwend, zodat de buren het konden horen. Ze liep de badkamer in en sloeg de deur achter zich dicht. Ik hoorde wat onverstaanbaar gemompel uit de badkamer komen, terwijl ik nog geschrokken overeind zat met in mijn hand me lul die al snel was verslapt. Ik liet mezelf neervallen op mijn kussens en was klaarwakker. Even later stond ik bij de straatdeur te wachten tot mijn moeder en zusje klaar waren voor vertrek. Ik had de taxi al gebeld en de koffers stonden buiten. ' Die wil ons weg hebben' Zag ik mijn zusje denken. Kauwgom kauwend met haar oordopjes in liep ze zonder me aan te kijken, emotieloos, langs me naar de taxi die net gearriveerd was. Mijn moeder liep naar me toe alsof ze het incident die ochtend alweer vergeten was. Ze gaf me een kus op mijn voorhoofd. “Doei schatje, tot over een paar weken” Ik zwaaide ze uit en gooide met alle plezier de deur dicht.

Voor de derde keer deze week zag ik een meisje lopen die op Guusje lijkt, door het grijze strakke zomerjurkje dat ze draagt, die Guusje altijd draagt in de fantasieën die ik over haar heb. Ze liep aan de overkant van de straat en wierp een snelle blik naar me voordat ze voorbijliep “ die heb ik de afgelopen week al drie keer zien lopen, dit is ongemakkelijk” dacht ze terwijl ze ondertussen snel naar haar telefoon greep uit haar kleine roze handtasje. Toch wierp ze nog snel een blik naar me waarop ik snel daarna met “hoi” reageerde. De linker wenkbrauw, waar bijna niks meer van over was behalve een klein potloodstreepje, fronste omhoog bijna tot in haar haarlijn en ze draaide haar hoofd weg als of ik de bitch voor bitch heb uitgescholden.
Aan de overkant van de singel dacht ik Erik te zien lopen. Ik herkende hem door zijn huppelende loopje maar aan zijn ingevallen, met ogen als die van een oude Buldog, lijk bleke gezicht had ik hem niet kunnen herkennen. Door zijn zwarte vest , waarvan hij de capuchon strak om zijn hoofd had, leken zijn wangen nog meer ingevallen. Met een klein knikje omhoog groette hij me, waarna zijn hoofd weer naar beneden viel als die van een zombie. Hij omhelsde me niet voor het eerst in een lange tijd, ik begreep dat ook. Erik was niet het type dat om medelijden zou vragen en hij zou je het als goede vriend ook kwalijk nemen als je dat wel zou tonen. “Alles goed”? Vroeg Erik, terwijl hij me met glazige roze ogen even aankeek. “ Het gaat, ik denk veel aan Guusje” zei ik, terwijl ik net als Erik in het water keek waar kleine ringetjes door de naderende regenbui ontstonden. “Zullen we naar mijn kamer gaan”? Vroeg Erik, bijna onverstaanbaar. Ik stemde mee in en we liepen snelwandelend richting de Hogewoerd. Er werd niks gezegd. Ik wilde hem vragen hoe het met zijn ouders ging, maar ik durfde het niet al wist ik dat hij het er over wilde hebben. Erik schaamde zich dacht ik, want zo kende niemand hem, gebroken en zwak. Een keer eerder heb ik hem zo meegemaakt, toen waren we tien jaar oud. Erik zijn ouders moesten vaak op hun peetkind Mitchel passen en Erik zag hem ook als zijn eigen broertje. Vaak in het weekend speelde hij met ons mee, hij had een bloempot kapsel en dikke glazen op zijn hoofd die hij altijd met zijn mollige wijsvingertje een zetje omhoog gaf. Ik heb het nooit goed met Mitchel kunnen vinden, maar ik accepteerde dat hij er nou eenmaal vaak bij was en dat Erik hem als broertje zag. Toen hij in de zomervakantie een week lang bij Erik logeerde namen zijn ouders ons een dagje mee naar de duinen. Erik zijn ouders hadden zich gesetteld op een bankje onderweg en stuurde ons even op pad om insecten te zoeken. Ik en Erik hadden een dood konijn gevonden die we rustig aan het ontleden waren met takken. Achter ons was Mitchel bezig met het beklimmen van een boom. Enthousiast schreeuwde hij dat het de beste klimboom is die hij ooit had beklommen en eiste dat we er ook in kwamen klimmen, maar we waren nog te gefascineerd door het kadavertje wat daar vredig lag. Ineens hoorde we een meisjesachtige schreeuw boven uit de boom komen, waardoor de vogels alle kanten het bos in vlogen, een harde klap volgde. Door de stofwolk van zand zagen we Mitchel zijn lichaam bewegingloos als een theedoek op een afgebroken tak van de boom liggen. Erik sprintte op Mitchel af, ik bleef van schrik nog bij het kadavertje staan met het bloederige stokje nog in mijn hand. Een haperend geluid kwam uit de mond van Erik terwijl hij naast Mitchel op zijn knieën zat, toen ik naast hem kwam zitten en met moeite naar het gezicht van Mitchell keek, zag ik het, hij is dood. “Zijn nek is gebroken” zei ik terwijl ik mijn ogen er niet vanaf kon houden. Erik begon te trillen en te schreeuwen richting de boom alsof de boom hem er zelfstandig uitgegooid had. Nog nooit had ik Erik zo gezien en het deed mij meer dan arme Mitchel die daar levenloos lag net als het konijntje een paar meter verderop. Het heeft een jaar geduurd voordat Erik weer zichzelf werd en ik weet als Guusje niet terugkomt dat het dit keer anders zou lopen, daar zal Erik nooit overheen komen.

Vanaf de dag dat Guusje was verdwenen heeft het alleen maar geregend, alsof het weer zich net zo klote voelde als wij dat deden. Na een week gingen we van het ergste uit. Ze is waarschijnlijk 's nachts van haar fiets afgetrapt en daarna mee de bosjes in getrokken aan haar haren. Wat er daarna was gebeurd kon ik niet in mijn hoofd laten afspelen zonder erbij te huilen. Welk monster zou zoiets kunnen doen. De dag eerder had Erik het ex-vriendje van Guusje in elkaar getimmerd, omdat Guusje altijd vertelde dat hij haar nog terug wilde en toen ze weigerde, bleef hij berichtjes sturen. De ex had geen aangifte gedaan, omdat hij de woede van Erik begreep, maar was zelf geen verdachte omdat zijn alibi was dat hij op het moment van de verdwijning op vakantie in Spanje was. Ik was wat vermist posters aan het ophangen in de buitenwijken, toen ze op waren besloot ik even naar huis te gaan om nieuwe te halen en wat boterhammen klaar te maken. Ik plofte op de bank neer en werd eventjes later wakker met nog een onaangeraakte boterham op een bordje op mijn schoot. Ik dacht de bel te horen rinkelen, maar ik dacht dat ik het in mijn droom hoorde. Mijn ogen vielen langzaam weer dicht, maar schoten snel weer open door de bel die dit keer zonder twijfel afging. Ik stond op, rende naar de voordeur en zag via het keukenraam vanuit mijn ooghoek dat het een vrouw was. Ik opende de deur en keek naar een vrouw, ingewikkeld in sjaal en met een grote zonnebril op. “ Hallo kan ik u helpen” vroeg ik terwijl ik door de zwart getinte glazen heen probeerde te kijken. Ze deed haar zonnebril af en ik deinsde achteruit. “Guusje, wat doe jij hier? Ik bedoel waar was je” Ik wilde haar vastgrijpen, maar ik was verstijfd van de schrik. Ze keek me aan met de zonnebril op haar neus hangend.”Mag ik binnenkomen, alsjeblieft?” Vroeg ze met een bange stem. “ Weten je ouders en Erik dat je hier bent?” Ze deed haar zonnebril af en keek me intimiderend aan met haar grote blauwe ogen. “Ja of nee? Je gezin is er niet toch?” Waarom kwam ze hier, bij mij? Wist ze dat ik verliefd op haar was en maakte ze daar gebruik van. Maar ik zei niks, trok haar aan haar arm naar binnen, keek even snel links en rechts naar buiten en sloot de deur achter haar dicht. Guusje stormde de woonkamer in, sloot de gordijnen en deed haar bril en sjaal af. Zuchtend ging ze op de bank zitten en legde haar hoofd in haar handen en begon hoorbaar te snikken. Ik liep sluipend de woonkamer in en ging naast Guusje zitten. Ze begon hardop te huilen en legde haar hoofd op mijn schoot. Ik wilde haar blonde haren aaien, maar mijn handen begonnen te trillen. Ze voelde het en legde mijn hand op haar haar. “Waar ben je hemelsnaam geweest?” Vroeg ik opgelucht. Ze kwam omhoog, veegde de waterstromen van der wangen af en nam een diepe zucht. “ Wacht, sorry, ik pak eerst wat water voor je” “ Nee, nee het spijt mij, ik kom zomaar binnenvallen terwijl ik zo lang weg ben geweest, ik snap dat je antwoorden wilt” Nieuwsgierig keek ik Guusje aan. Ze trok haar jas uit, en ging onderuit geschoven op de bank zitten. “ Ik was het zat om in dat huis te leven, ik mag niks, ik mag in het weekend niet weg, ik mag geen vriendje meer en ik mag niet eens bepalen hoe mijn eigen toekomst eruit gaat zien.' ' Ik heb geprobeerd met ze te praten, keer op keer, maar ze nemen me niet serieus, vooral mijn vader niet. Die is alleen maar bezig met Erik. Hij is het goede kind en ik ben maar de dochter die later een man aangewezen krijgt en dan lekker een huisvrouw mag gaan worden. Mooi niet! Ik ben naar mijn tante gegaan, haar heb ik altijd kunnen vertrouwen. Maar ze kon me niet langer daar schuil houden en dat begreep ik ook” Ik wist niet wat ik moest zeggen, maar het moeien gezicht van Guusje, die net zo mager was als die van haar broer deed me pijn. “ Ik snap het als ik hier niet kan blijven, mijn broer is je beste vriend, maar zou je alsjeblieft niks kunnen zeggen. Alsjeblieft ?” Vroeg ze terwijl ze op een smekende manier met de handen in elkaar zat. Ik keek Guusje aan en ik zag mijn grote liefde in nood. “ Je mag blijven en ik zal niks zeggen, maar…' Guusje sprong op, dook op me en gaf me met haar dikke zachte lippen een natte kus op mijn rechter wang. “ Dankjewel lieverd” zei ze dankbaar. “ Maar” zei ik terwijl ik haar een duwtje van me af gaf. “O ja natuurlijk “ zei Guusje die zakelijk met haar benen over elkaar naast me ging zitten. “ Mijn moeder en zusje komen over tien dagen terug van vakantie, dus we moeten wel goede afspraken maken over wat er dan gaat gebeuren” “ We vinden een oplossing, dat beloof ik” zei Guusje die me weer omhelsde. Ik voelde me gelukkig en donker vanbinnen, want zo met Guusje zitten is een droom die uitkomt, maar ik dacht ook aan Erik, die ondertussen kapot ging.


Na de klok rond te hebben geslapen werd Guusje op de bank wakker, na een week regen kwam de blauwe lucht weer tevoorschijn. Ik had een warm croissantje voor haar afgebakken met glas verse jus. Ze keek me verbaasd aan. “Wauw, is dat voor mij?” “ Ik had wel gedacht dat je honger zou hebben” Als een groep piranha's verslond ze het ontbijtje in minder dan een minuut. “Voortaan maak ik jou ontbijt, als je dat maar weet!” Zei Guusje met een lieve glimlach. “Je hoeft trouwens ook niet op de bank te slapen, maar je ik wilde je niet wakker maken. Eerlijk gezegd lukte het me niet om je wakker te maken”. Guusje begon hard op te lachen. Ze stond op, rekte zich uit en bracht de vaat naar de keuken. “Wat als iemand je hier ziet?” Riep ik naar de keuken, waar ik het gerommel van Guusje hoorde die aan het afwassen was. “Alsof iemand me hier kent, ik mag bijna nooit weg. Niemand kent me” riep Guusje terug vanuit de keuken waar de kraan werd uitgedraaid. “Kom eens mee” zei ik. Ik pakte de hand van Guusje en liep de trap op. Toen we op de overloop stonden keek Guusje me vragend aan. Natuurlijk had ik haar nu het liefst op mijn bed gegooid, haar broekje uitgedaan en net als in mijn gedachten overal in het huis met haar geneukt. “ Ik ben bezig met wat tekeningen, maar ik ben nog wat te onzeker om ze met andere te delen. Dus ik heb liever niet dat je ze bekijkt” “Natuurlijk niet, maar je hebt altijd al goed kunnen tekenen, ik weet zeker dat het super mooi is!' ik moest er van blozen. ' Maar, beloof me wel dat ik ze als eerst mag zien” zei ze lachend terwijl ze met haar hand over mijn borst streelde. Ik werd direct opgewonden, maar ik kon me nu niet gaan aftrekken, daar had ik een te raar gevoel bij met Guusje in het huis. Ik deed mijn slaapkamer op slot en deed de sleutel in mijn zak.

Ik liep naar de supermarkt en onderweg zag ik een vermist poster van Guusje hangen. Ik liep er naar toe en rukte het van de muur af. “Wat doe je nou?”Hoorde ik een vrouwelijke stem achter me zeggen. Ik draaide me om en maakte van het papiertje een propje en deed het in mijn broekzak. Het was de moeder van Guusje en Erik. “Waarom doe je dat?” vroeg ze nogmaals. Het zweet liep van mijn voorhoofd af terwijl ik naar haar gezicht keek, waaraan je zag dat ze de hele nacht had gehuild.
“Een paar rot kinderen hebben er op getekend, ik hang straks wel een nieuwe op, maar hoe gaat het met u? Ik bedoel..” “Ik snap wat je bedoeld lieverd” Zei ze toen ze me vastpakte en stevig vasthield. “Ik wilde langskomen, maar ik weet niet of daar behoefte aan was. Of is bedoel ik” Zei ik onverstaanbaar, omdat mijn mond tegen haar borst werd aan geduwd. Ze liet me weer los. “Je bent altijd welkom, dat weet je” zei ze terwijl ze een traantje onderschepte op haar wang. Ik verzon een smoes, zodat ik weg kon, want ik kon de pijn niet langer aanzien terwijl Guusje gewoon bij mij op de bank zat. Ik werd nog meer paranoïde en bang door de gedachte dat Erik erachter zou komen.
Die avond zat ik samen met Guusje op de bank naar 'Pulp Fiction' te kijken. Ik had de film al tien keer gezien dus ik kon me focussen op elke beweging die ze maakte. Ik zag in me ooghoek dat ze naar me keek, ze pakte me hand. “ Dat je dit voor me doet, betekent heel veel voor me, misschien is het wel het liefste wat iemand ooit voor me heeft gedaan”. Ik hoorde wat ze zei, maar ik keek naar haar hand op de mijne die ze niet weghaalde. Ze tuitte haar lippen en nam een slokje van haar wijntje die ze weer neerzette. Aandachtig keek ze naar de film en ik keek naar het glas waar een afdruk van haar lippenstift op zat. Mijn ogen werden groot en ik besefte dat ze lippenstift van mijn moeder heeft opgedaan speciaal voor deze avond. “ Ik heb het gehad voor vandaag, ik ga slapen” zei ze gapend. Ze stond op en rekte zich uit, het lange T-shirt dat ze van me had gekregen kwam tot boven haar billen kwam, waardoor de katoenen rode string te zien was die verdween tussen twee perfecte planeetjes. Voordat ze de gang opliep, keek ze me aan. “Welterusten” zei met een geile stem. Ik wist niet of het een uitnodiging was om mee naar bed te gaan, maar ik besloot ook maar mijn eigen bed in te gaan.
Ik schrok midden in de nacht wakker. Guusje stond naast mijn bed. “Ik had een nachtmerrie, mag ik naast jou slapen? Ik snap als je het liever niet hebt” zei ze met een zielig opgezet stemmetje. “Natuurlijk” Zei ik terwijl ik het deken voor Guusje open gooide. “Ik slaap wel in mijn onderbroek als je het niet erg vind” “Nee hoor” Zei Guusje lachend terwijl ze naast me kwam liggen. Ik lag tot in de ochtend wakker, wachtend op het moment dat ik de moed had om actie te ondernemen. Mijn droom meisje ligt half naakt naast me en ik durf niks te doen, zelfs niet na alle seinen die ze me over de avond gaf, dacht ik. Ik kon het niet, niet met de gestoorde situatie eromheen.
Ik werd die ochtend wakker door de regen die kletterde op het dakraam op de overloop. Guusje lag niet naast me, had ik het allemaal gedroomd? Vroeg ik me af terwijl ik de slaap uit mijn ogen wreef. Guusje kwam aangekleed en al mijn kamer ingelopen. “ God, wat snurk je hard zeg” zei Guusje, die een bordje met een afgebakken croissantje erop op mijn schoot neerzette en daarnaast op het nachtkastje een glas verse jus. Maar ik had geen honger, stiekem gooide ik het croissantje weg en ik gooide de verse jus uit het raam op het dak van mijn schuur. Ik moest het aan Erik vertellen, ik had geen keus.

Na uren rond gelopen te hebben in de stad, ging ik naar huis om tegen Guusje te zeggen dat ik haar hier niet langer kon houden hier. Ik wist zeker dat ik haar kon overhalen om terug naar huis te gaan na de dingen die we hadden meegemaakt de afgelopen dagen. Toen ik thuiskwam leek het alsof niemand thuis was. Ik liep de trap op en ik zag toen ik boven was dat mijn slaapkamer deur open stond. Ik was het vergeten op slot te doen. Ik liep naar binnen en zag dat mijn doos met tekeningen onder mijn bed vandaan was gehaald en op mijn bureau stond. Guusje stond met haar hand voor haar mond geschrokken de tekeningen een voor een te bekijken. Ze keek me aan alsof ze me had horen binnenkomen en de trap op had horen lopen. “Wat is dit, dit ben ik, op elke tekening” zei Guusje met tranen in haar ogen. 'Niet, dat ben je niet' “Jawel dat ben ik wel! En naakt nog wel!” . Ik rende mijn kamer in en stopte alle tekeningen terug in de doos. “Ik zei toch dat je er met je poten af moest blijven!”Schreeuwde ik terwijl ik de doos optilde. “Je tekent mij naakt op de meest gestoorde en vieze manieren, je bent gek! Ik neem ze mee en ik gooi ze allemaal bij het vuilnis” schreeuwde Guusje al huilend terwijl ze een ruk gaf aan de doos. De doos viel en de naakte lichamen van Guusje daalde als grote sneeuwvlokken door de lucht op de grond. Het keiharde gerammel van de kachel echode voor mijn gevoel een minuut lang door het huis, waarna een kille stilte ontstond. Guusje lag bewegingloos met haar hoofd op de kachel. Ik zag het allemaal opnieuw voor me, hoe Mitchel daar lag op die boomtak. Ik had er niet te meer naar gekeken, want er was niks meer aan te doen. Guusje is dood en het rottingsproces begon na een dag al door het huis te walmen waar ik als een zombie door heen liep. Ik had geen gedachte, het was leeg. Ik heb niet meer bij het lijk in mijn kamer gekeken. Soms zei ik zo vaak tegen mezelf dat Guusje niet dood was dat ik het zelf ging geloven. Ze was gewoon boven aan het slapen in mijn bed en ik ga het lieve engeltje niet wakker maken dacht ik.

Ik denk dat het bijna een week verder was en de stank was niet meer te harden. Plotseling ging de bel en door het keukenraam zag ik Erik voor de deur staan. De tandwielen in mijn hersenen begonnen weer te draaien en ik wist dat ik Erik buiten de deur moest houden. Ik nam diep adem en opende de deur. Erik keek me strak in mijn ogen aan. Om de hoek hoorde ik twee mensen uit een auto stappen. Het waren twee agenten die voor Erik kwamen staan. “De buren hebben Guusje hier gezien, is het waar?” zei Erik terwijl hij zijn vuisten zo hard in elkaar kneep dat er bloed uit kwam lopen. De agenten trokken hun gezicht in elkaar door de geur die uit het huis ontsnapte naar buiten. Ik rende naar boven en de agenten trokken hun handwapens en rende me achterna. Ik stond voor mijn slaapkamer deur met mijn armen zo wijd mogelijk. De agenten kwamen de trap op en richtte hun wapens op mij. “ Loop weg van de deur en ga op je knieën” schreeuwde een van de agenten. Achter hen stond Erik, hij trilde en keek me aan op dezelfde angstaanjagende manier als de dag dat Mitchel overleed. De agent schoot en liep de kamer in, Erik liep naar voren en keek de kamer in. Ik lag op de grond en keek naar het gezicht van Erik, het gezicht dat me altijd zal blijven achtervolgen.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Younes

Geplaatst op

04-09-2015

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Liefde Mysterie Verdriet Vriendschap

Reacties op ‘Guusje’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd