$_COOKIE

Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Vreemdeling in eigen land

Wie kent het niet: je komt ergens en je voelt dat je er niet thuis hoort. Je wordt gezien als buitenstaander, onbekend en dus onbemind. Vaak zijn dit gevoelens die niet lang duren. Men verlaat de ruimte of men past zich zodanig aan dat hij/zij niet meer “vreemd” is. Denk aan een hockey-meisje die voor het eerst bij de familie van haar vriendje op bezoek is, die meer van het soort Tokkie zijn. Ik wil wedden dat ze zich altijd als vreemdeling zal blijven voelen.

Maar wat nu als iemand altijd een vreemde is, waar hij/zij zich ook bevindt. Het hockey-meisje kan na dat bezoekje direct naar haar vriendinnetjes op de hockey club…waar ze geen vreemde is. Maar er zijn van die mensen, zonderlinge figuren, die altijd en overal “vreemden” zijn. Deze serie korte verhalen gaat over zo een vreemdeling. Een jongeman, ergens in de 20, geboren en getogen in Nederland, kind van Marokkaanse ouders. Gevangen tussen 2 culturen waar hij beiden deel van uitmaakt, maar toch ook weer niet.

Vreemdeling in eigen land (1)

“Ben je dit keer wel op tijd?” vraagt ze terwijl ze me met een blik van ongeloof aankijkt.
“Ik heb zo vaak gezegd dat jij anders bent dan die anderen, dat je echt niet te laat moet komen. Mijn vader haat laatkomers en je weet dat je niet bepaald populair bent thuis.”

‘Ze’ is mijn vriendin, Lara en ‘die anderen’ dat zijn de bontkraag-Marokkaantjes die iedereen wel kent uit het straatbeeld. Vanavond zou ik dan voor het eerst de ouders ontmoeten van Lara en dat is een hele bijzondere gebeurtenis. Lara’s ouders, en dan vooral haar vader, waren niet bepaald blij toen ze hoorden dat hun enige dochter verliefd was geworden op een Marokkaan. Ze had de afgelopen maanden wat uit te leggen en ik vermoed dat de ouders het al die tijd maar op zijn beloop lieten in de hoop dat het wel over zou gaan; dat Lara gewoon wat spanning wilde. Lara was altijd al zot op alles wat anders was. Zo hield ze als kind bijvoorbeeld niet van spelen met poppetjes, maar vond ze het geweldig om met de jongens op het grasveldje te voetballen.

“Lara kom op…ik kom alleen te laat als ik het me kan veroorloven, of als ik met de trein moet reizen…je weet wel…NS?” Lara rolde even met haar ogen, slaakte een zucht en pakte haar schooltas.
“Je hebt altijd een verhaaltje klaar. In ieder geval, wees alsjeblieft op tijd, dan komt alles goed. Gebruik gewoon je natuurlijke charme. Daar heb je mij ook mee veroverd”. Glimlachend gaf ze me een kus en liep de deur uit.

Nu ik weer alleen was voelde ik een vreemde spanning in mijn lijf. Het soort spanning dat je hebt voor een belangrijk sollicitatie gesprek…of het ontmoeten van de ouders van je grote liefde die hun afkeer voor deze Marokkaanse binnendringer niet onder stoelen of banken schoven. Eigenlijk wilde ik niet gaan, mijn trots speelde op. Ik heb altijd het adagium gehad van : graag of niet. Maar ik wist dat het voor Lara heel belangrijk was. Ze wilde graag dat de belangrijkste personen in haar leven het goed met elkaar konden vinden. Ik wist wel beter. Ik heb tenslotte zelf ook ouders die niet staan te springen om het idee dat hun zoon een Nederlands vriendinnetje heeft. En ik weet dat het niet zozeer afkeer van “de ander” is, maar meer de zekerheid dat de 2 culturen onverenigbaar zijn, die het onmogelijk maken een gelukkig combinatie te vormen. Maar wat mijn ouders en vele anderen maar niet kunnen bevatten, is dat ik tot geen enkele cultuur behoor. Ik ben geen Marokkaan, ik ben geen Nederlander. Ik ben Kamal.

Later meer…

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Serpico

Geplaatst op

13-02-2013

Over dit verhaal

Het verhaal van een vreemdeling, waar hij ook is.

Geef uw waardering

Er is 4 keer gestemd.

Social Media

Tags

Liefde Onbegrip Rasisme Tolerantie

Reacties op ‘Vreemdeling in eigen land’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd