Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

GEVONDEN BRIEFJES (B8)

P.S. U WORDT VANAF DE PLATENWINKEL IN DE GATEN GEHOUDEN! – Op straat gevonden briefjes (B8)

Frank Verbeek
A.W. Bruna Uitgevers B.V. 1989


Nadat de Zutphense schakers verleden week in Lochem te gast geweest waren i.v.m. ons traditionele snelschaaktoernooi, waren wij gisteravond uitgenodigd in Zutphen voor deelname aan hún traditionele snelschaaktoernooi. Aangekomen in Zutphen bekeek ik de prijzentafel die, al even traditioneel, vol lag met schaakboeken. Mijn oog viel echter op een klein pocketboekje met de bovenstaande intrigerende titel. Duidelijk géén schaakboek. Auteur Frank Verbeek had acht jaar lang briefjes verzameld die mensen her en der hadden laten slingeren. Briefjes op straat, briefjes in de bibliotheek, briefjes in tweedehands gekochte boeken en noem maar op. Ik begreep direct dat dit een boekje was dat ik absoluut in mijn bibliotheek moest hebben, maar helaas waren mijn schaakprestaties nogal ondermaats. Ik moest dus vrezen dat een hoger scorende concurrent het voor mijn neus zou wegkapen. Gelukkig bleef het liggen en blij nam ik het mee naar huis.

Auteur Frank Verbeek vond in 1981, tijdens zijn lunchpauze, op de Prinsengracht in Amsterdam een papiertje. Er stond op geschreven:

It scarred my body
It scarred my body
I am engaged
I DON’T LIKE THIS
BAHAVIOUR OF YOU


Verbeek droomde weg bij deze mysterieuze, van spelfouten voorziene, Engelse tekst. Was het misschien van een jonge vrouw die haar hart luchtte over een te opdringerige vriend? Uiteraard een raadsel dat nooit opgelost zou worden. Verbeek besloot de briefjes die hij her en der tegenkwam te gaan verzamelen. In 1989 was er voldoende (Amsterdams) materiaal om een boekje samen te stellen uit de gevonden schatten. Het boekje werd gevuld met foto’s van de gevonden briefjes, hier en daar toegelicht door de auteur.
Een paar opmerkelijke briefjes laat ik hier volgen. Allereerst P. Bouwman die in 1920 een briefje schrijft aan de pastoor om een mis te laten opdragen voor zijn overleden moeder.

Nederhorste den Berg 1920 17 oktober

Me Heer Pastoor
U Mellte bij Deeszen Dat Moeder Zalliger eerdag Jaarig is of U Dan een Diente Will Doen Voor De over Leeden Van De par Rogie een Lief Werk Voor over Leden Hett Zij Dat U Hemdoente of elldes Ge Leeszen Wort Dan Houte Maar Weer af per 3 Maanden
Zijte U en Me Heer Kapelaan Groete Van

P. Bouman


Interessant is ook de brief van onderstaande bibliotheekklant die na een tiental jaren zijn moed bij elkaar raapte en het boek retourneerde waarvan de uitleentermijn ruim overschreden was. Hieronder zijn keurig getypte brief waaruit ik de naam, uit mededogen, weglaat.

Arnhem, 15 maart 1983

Mevrouw/mijnheer,

Het is binnenkort tien jaar geleden, dat ik bijgaand boek bij u leende. Na enige tijd dorst ik het niet meer terug te brengen, hoewel het boek me voortdurend verwijtend lag aan te kijken.
Nu het eerste decennium aanstonds aanbreekt, lijkt dit voor mij een goede aanleiding om mij van mijn schuld te kwijten. Ik denk, dat het aanbieden van mijn excuses in dit geval ongepast is. Indien aan dit ruimschoots overschrijden van het uitleentermijn kosten zijn verbonden, dan zult u mij hierover, naar ik aanneem, nog wel berichten.

Hoogachtend,

XXX


De angst die spreekt uit bovenstaande brief wordt begrijpelijk wanneer we de tekst lezen die bijgeschreven was op de voorgedrukte herinneringskaart van een bibliotheek, gedateerd op 11 mei 1982:

“N.B. Degene die aan dit kaartje geen gehoor geeft zal publiekelijk worden gegeseld. De Directie.”

Ook leuk is de volgende correspondentie op een afgescheurd blocnoteblaadje die vermoedelijk onder schooluren ontstaan is:

Vind je me alleen aardig?
Ja, maar ik vind je ook knap en leuk.
Zeker weten?
Ja, hoezo?
Oh, dan is het goed. Hou je ook nog van me?
Ik weet het niet.
Echt niet? Ik wel van jou, weet je dat?
Ja, dat wist ik al.
Weet je dat je knap, aardig, leuk en lief bent?
Dank je. Wil je verkering met me?
Is dat serieus?
Ja.
Herhaal het nog is dan.
Wil je verkering met me? Zo ja, dan wil ik het niet.
Zie je wel dat je het niet serieus bedoelde! Ik wist wel dat je het niet wou en trouwens ik ook niet!
Is maar goed ook! Maar daarom vind ik je nog wel knap.

Tenslotte het briefje waaraan de titel van het boek ontleend is en dat bevestigd zat (blijkbaar) aan een blauwe fiets:

“Wilt u a.u.b. deze blauwe fiets losmaken en laten staan. Deze fiets is 27 oktober op de Herengracht gestolen. Op deze wijze ontzien wij u van verdere gevolgen. Bij voorbaat dank.”
P.S. u wordt vanaf de platenwinkel in de gaten gehouden. Dank u.”


Heel mooi boekje. Alle lof voor de auteur en zijn noeste werk!

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Hans Erkamp

Geplaatst op

02-10-2018

Over dit verhaal

Boek over her en der gevonden notities

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Briefjes

Reacties op ‘GEVONDEN BRIEFJES (B8)’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd