$_COOKIE

Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Rozen met Gipskruid

Rozen met Gipskruid,

Op een van die zeldzaam zachte dagen in mei, liep ik op een zondagmorgen door het Vondelpark in Amsterdam. Het was nog heel vroeg, want dan is het op zijn mooist.
De sluiers ochtendnevel waren aan het scheuren en flarden zon wisten me met steeds meer kracht te bereiken. Dan is het net of je opnieuw ontwaakt en de nachtneveldeken van je af laat smelten.
Ik liep helemaal door tot de Vossius, want daar bijna bij het einde, wist ik staat een bankje op een open plek en naar mijn idee precies in de zon. Mijn passen versnelden zich, want dat vooruitzicht trok mij wel aan. Komend om de bocht van het pad bleef ik verbaasd en een beetje teleurgesteld staan.
Het bankje was bezet.
Een oudere man van ongeveer zeventig jaar zat er op met aan de ene kant naast zich een bruine gleufhoed en aan de andere kant een bouquet bloemen. Let wel, het was half acht op zondagmorgen en mijn bankje was bezet.
Een windstil zonlicht speelde over zijn kale vierkante schedel. Hij was in het bezit van een groot hoofd, een heel groot hoofd. Een knoepert van een kop. Zijn hoedenmaat zou wel eens maat fietstas kunnen zijn. Hij leunde voorover, met de ellebogen op de knieën.
Zonder er bij na te denken ging ik op de nog resterende vrije bankruimte zitten.
Hij draaide even de kop naar me toe en automatisch schoof zijn hand de bos bloemen dichter naar zich toe. Was hij bang, dat ik er op zou gaan zitten, of dat ik ze zou inpikken of wilde hij plaats maken, zodat ik kon zitten? Zijn hand bleef in ieder geval op de ruiker liggen. Roze roosjes met wat Gipskruid.
Hij keek mij aan en zijn ogen en neus lieten zien, dat hij de laatste vijftig jaar grote investeringen gedaan had in de plaatselijke horeca. "Die zijn voor m'n dochter," zei hij.
"Mooi," zei ik," rozen."
"Die woont hiero achter," Een afgebrokkelde duimnagel wees over zijn schouder waar hij bedoelde.
"Is ze jarig?" vroeg ik.
Hij keek mij aan en trok een wenkbrauw omhoog. "Wie?," vroeg hij.
"Uw dochter," zei ik.
"Nee," klonk het hees en slepend," nee, die is niet jarig '.
Hij zweeg en de grote kop draaide weer recht en keek naar de grond.
"Nee,…..die is niet jarig," herhaalde hij en zuchtte.
Hij zat ergens mee, dat kon ik zo wel zien en er groeide nieuwsgierigheid in mij, maar om niet onbescheiden te lijken stelde ik verder geen vragen.
"Die blomme benne nog voor veertien dagen terug..," begon hij, "ja kijk, je denkt welderis, nou benne ze groot en kenne ze voor d'r lui-eigen zorgen, maar nee hoor, pa mot nog regelmatig inspringen. Pa ken je de wastafel effe make, pa de deur klemt zo of Frans z'n brommer is kapot."
Hij zweeg en staarde mistroostig naar de kiezeltjes tussen zijn voeten.
Ik voelde, dat ik iets moest zeggen en dus zei ik:"Ja, ik heb zelf ook zo'n....."
"Een schijthuis is het en anders niet, met z'n politiek," was hij mij voor.
Nu brandde ik wel van nieuwsgierigheid. "Politiek?" vroeg ik.
"Politiek, ja," zei hij, "politiek. Een eigen partij heb-ie opgericht, de GUA-partij. GUA.," herhaalde hij nadrukkelijk alsof het een vies woord gold.
"Met nog een zootje andere lapzwansen uit de buurt. GUA dat staat voor Geweld-Uit-Amsterdam. Hoe haal je 't in je paardenkop. Geweld uit Amsterdam. Nou voor veertien dagen terug heb-ie geweten, wat het betekent. Heb-ie van mij een soejang voor z'n kanis gekregen, dat-ie twee dagen suizebolde...de eikel."
Hij ging achterover zitten tegen de leuning en een hemelse glimlach verscheen op zijn doorgroefde gezicht.
"Kom ik voor veertien dagen terug bij ze, want de kapstok lag van de muur, ken die stakker zelf niet vastzetten. 't Zonnetje scheen en het was zaterdag, dan ga ik eerst altijd effe neuten bij de Schep, weet je niet, van Jopie. Bij de Schep dus. Goed, ik was er een paar over m'n taks. Kom ik bij m'n dochter, tenminste dat dacht ik, staat de deur op een kier. Loop ik de kamer in en zien ik de balkondeuren openstaan. En wat denk jij nou dat ik zag?? Nou?"
Ik haalde de schouders op.
"Legt er een vreemd wijf met blote tieten op het balkon en eikeltje zit ernaast met een glas pils in zijn hand. Wordt het me daar toch rood voor de ogen, want als je aan mijn dochter komt, dan kom je aan mij. Hij staat op en loopt zo op me af . Zegt nog Dag Pa tegen me..... Ik ben je Pa niet meer, zeg ik tegen hem en geef hem zo meteen een kneiter voor zijn kop, dat de klokken begonnen te luiden."
Met zijn rechterhand zwaaide hij de vuist weer voor zich uit, als een reprise van de daad. Zijn stem was aangezwollen tot de echte ruziestem.
Hij liet zijn hand zakken in zijn schoot en zuchtte diep.
"Staat in-ene m'n dochter achter me, geeft een gil en grijpt me bij m'n schouders en trekt me zo het halletje in, want die meid is sterk hoor. Dat heb ze van d'r vader. Voor ik het weet sta ik buiten en wordt de deur dichtgeslagen. Door het raampie roept ze tegen me, dat ik d'r niet meer bij haar in mag komen."
Hij haalde diep adem en blies de lucht met bolle wangen sissend weer uit.
"Heb ik een ruikertje voor d'r gekocht om het goed te maken. Ik denk wel dat ze't aanneemt. Die ken toch ook niet zonder d'r vader. Ja, hoe kon ik nou weten, dat het z'n zuster was?'"
Hij stond op en zei:" Ik ga eens kijken of ze al wakker zijn. Tabee makker."

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

iakon

Geplaatst op

06-02-2016

Over dit verhaal

grote mond, klein hartje

Geef uw waardering

Er is 4 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsterdam Drank Kortlontje

Reacties op ‘Rozen met Gipskruid’

  • Enig verhaal. Ik vind het werkelijk leuk om jouw 'Amsterdams' te lezen, zoals ook in HET kind. Zeg vriend, als jij zo productief blijft zal ik je nooit in kunnen halen ... maar die moet niet als 'woordnijd' klinken hoor!

    Irene O. - 08-02-2016 om 13:46

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd