$_COOKIE

Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

de Aanslag 2018

Haarlem, 2018

“Ze hebben iemand neergeschoten,” zei hij. “Er ligt iemand.” Snel ging hij naar de gang. “Peter!” riep zijn moeder.
Anton hoorde dat zij hem achterna ging. Zelf sprong hij ook op en rende naar de erker, waarbij hij feilloos alle meubels ontweek die hij maanden niet had gezien en nu niet zag: de hoekbank en de loveseat, de salontafel van Ikea met daarop de Macbook Pro die voorzien van een laagje stof dichtgeklapt, het dressoir met daarop de digitale fotolijstjes waarop de portretten van zijn grootouders elkaar afwisselden en. De Duette Shades, de vensterbank, alles was ijskoud; omdat er zolang niet was geademd, stonden er zelfs geen ijsbloemen op de ruiten. Het was een maanloze avond, maar de verijsde sneeuw hield het licht van de sterren vast. Eerst dacht hij dat Peter maar wat gekletst had, maar door het linker zijraam van de erker zag hij het toen ook.
Midden op de verlaten straat, voor het huis van meneer Korteweg, lag een speedpeddelec waarvan het omhoogstekende voorwiel nog draaide, - een dramatisch effect, dat later close in elke verzetsfilm, die via video on demand te zien zijn, zou verschijnen.
Mank rende Peter over het pad van de voortuin de straat op. Sinds weken had hij een zweer aan de teen van zijn linkervoet, die niet wilde genezen; daar had zijn moeder een stuk uit zijn Nike Performance geknipt. Hij knielde neer bij een bewegingloze man, die ter hoogte van de peddelec in de goot lag. Zijn rechterarm rustte op de stoeprand, alsof hij het zich gemakkelijk had gemaakt. Anton zag een IPhone 8 vlakbij de hand van die rechterarm liggen.
Met een stem die tegelijk hard was en fluisterde, riep zijn moeder op de drempel van de voordeur tegen Peter, dat hij onmiddellijk binnen moest komen. Peter kwam overeind, keek links en rechts de kade af, toen weer naar de man, en hinkte terug. “Het is Ploeg”, hoorde Anton hem even later op de gang zeggen, met iets triomfantelijks in zijn stem. “Hartstikke dood, als je ’t mij vraagt”.
Anton was twaalf jaar, maar ook hij wist het: Fake Ploeg, hoofdinspecteur van politie, de grootste moordenaar en verrader van Haarlem en omstreken. Hij kwam hier regelmatig langs, op weg naar zijn werk of huis in Heemstede. Een grote, breedgeschouderde man met een ruw gezicht, meestal gekleed in een Nickelson, een overhemd en GAP-petje, strakke jeans en zwarte Dr. Martens-boots, omgeven door een aureool van geweld, haat en angst. Zijn zoon Fake zat bij hem in de klas. Anton staarde naar de Dr. Martens. Die kende hij dus. Een paar keer was Fake door zijn vader naar school gebracht, achterop die speedpeddelec daar. Als iedereen stil werd bij de ingang van de school, wierp Ploeg spottende blikken om zich heen; maar als hij weg was, liep Fake met neergelagen ogen de school in en moest maar zien, hoe hij het verder opknapte.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Annemarie

Geplaatst op

22-03-2018

Over dit verhaal

Voor een studie-opdracht een tekstdeel naar een andere tijd "vertalen", Hiervoor De Aanslag van H. Mulisch gebruikt.

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Oorlogfantasie

Reacties op ‘de Aanslag 2018’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd