$_COOKIE

Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Da's toevallig!

Het was een mooie, zonnige donderdagmiddag toen ik een oude bekende tegen kwam. Het was een tijd geleden dat we elkaar voor het laatst zagen, en in de minuten die op ons weerzien volgden bespraken we hoe toevallig het was dat we elkaar tegen het lijf gelopen waren. Nu, enkele uren later zit ik me af te vragen of dat eigenlijk wel kán, iemand toevallig tegen het lijf lopen.

Het woord toeval is een woord dat ons bijna in de mond bestorven ligt, maar wanneer is iets toevallig? Hoe toevallig is het nou helemaal dat ik een oude bekende tegen kom? We woonden in dezelfde stad, hebben de zelfde leeftijd en onze belangstelling gaat in veel gevallen naar hetzelfde uit. Kortom: onze levenslopen vertonen overeenkomsten. Als je er zo een tijdje over nadenkt zijn nog maar weinig dingen écht toevallig.

Je kunt je daarom afvragen of toeval – en nu volgt één van de meest gestelde vragen in de historie van de mensheid – überhaubt wel bestaat. Ik vraag het me nog al eens af. Misschien bestaat het wel, want waarom zou er een woord zijn voor iets wat niet bestaat? Misschien bestond toeval vroeger nog niet. Het moet ergens ontstaan zijn, er moet een reden zijn voor het willen benoemen van alles wat we niet kunnen begrijpen. Er moet een reden zijn dat we gebeurtenissen die we niet hadden verwacht, betitelen met het woord ‘toeval’.

Misschien is het ontstaan door onzekerheid (Waarom zou dit of dat met – of zonder – een reden gebeuren?)
Misschien is het ontstaan door jaloezie (Dat mijn buurman zo rijk en/of succesvol is, heeft niets met talent te maken, hij heeft geluk gehad. Zoals de Duitse dichter Hans von Hopfen zei: “Geluk is slechts de mooiste kant van toeval”.)
Misschien heeft het te maken met een angst voor iets wat we niet kunnen bevatten. Iets wat veel groter is dan wij, iets ongrijpbaars. Het zou maar zo eens kunnen dat we onszelf hebben aangeleerd te geloven in een soort samenloop van omstandigheden (‘het lot’) in plaats van te geloven in iets wezenlijks.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Boermetkiespijn

Geplaatst op

29-10-2012

Over dit verhaal

Column over toeval

Geef uw waardering

Er is 5 keer gestemd.

Social Media

Tags

Bijgeloof Boermetkiespijn Lot Toeval Toevallig

Reacties op ‘Da's toevallig!’

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd