Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

DE BALLONVAART (2)

DE BALLONVAART (2)

De hemel zij geprezen! Mijn van angstzweet doordrenkte schietgebeden zijn verhoord! De ballonexpeditie is gecanceld vanwege mogelijk slecht weer met donder en bliksem.
Maar, ja uitstel is helaas geen afstel. Mijn biljartvriend, de gestoorde gek die me overgehaald heeft om deel te nemen aan deze halsbrekende onderneming, heeft onverwijld opnieuw geboekt. En dus ben ik nu aanstaande woensdag de klos. Maar nu is niet Deventer de plek des onheils maar Apeldoorn. Dat is trouwens wel makkelijker voor de collega-poëet die straks mijn tragische dood wil bezingen:

“Per ballon steeg hij op in Apeldoorn
Maar heeft daar ellendig het leven verloren”


Intussen heb ik dus een paar dagen respijt gekregen en kan ik me nog even verdiepen in de geschiedenis van de ballonvaart. Misschien geeft dat me nog wat vertrouwen in deze doldrieste onderneming.

Waarom gaat een ballon eigenlijk de lucht in? Heeft u daar wel eens over nagedacht lezer? Nee dus. Ja, een ballon is lichter dan lucht. Ok. Dat weet u dus. Maar dat is wel een wat al te makkelijk antwoord. Ik zal dus even de moeite nemen om dit natuurkundig probleem te verduidelijken. Laat ik maar even simpel beginnen want anders haakt de helft van mijn lezers hier af.

Stel u heeft een badkuip op de badkamer. Ja, die heeft u niet maar, stel dat. En dat u een pingpongbal in uw hand heeft. Ja, die heeft u ook niet maar, stel dat. U vult de badkuip met water. U brengt de pingpongbal handmatig naar de bodem van de met water gevulde badkuip. U laat de pingpongbal los. Wat gebeurt er? Heel goed, de pingpongbal spoed zich naar het wateroppervlak en blijft drijven. Wat is hiervan de oorzaak? Ja, de pingpongbal is lichter dan water. Ik vreesde al wel dat u aan zou komen met deze platitude.
Het gaat namelijk hierom: hoe dieper je in het water komt, hoe hoger de waterdruk is. Dus is de druk onderaan de pingpongbal hoger dan aan de bovenkant. En dus gaat de pingpongbal omhoog. Behalve als het gewicht van de pingpongbal te groot is. Want als het gewicht groter is dan de opwaartse druk zinkt ie. Dus een pingpongbal van gietijzer zal dan ook zinken. En je kunt er ook niet zo fijn mee pingpongen trouwens. Archimedes (287 v. Chr. – 212 v. Chr.), de geniale Griek, had dit ook al bedacht. Nee, niet met pingpongballen, dat snap ik ook wel! En nee, ik weet niet wie de pingpongbal uitgevonden heeft! (Gekken kunnen meer vragen dan de wijze kan beantwoorden!) Hij had het allemaal bedacht zonder pingpongballen. En dat was juist het geniale van Archimedes.
Maar goed. Waar was ik gebleven. O ja.
Nu begeef ik mij in gedachten naar de luchtballon en verzoek u, geachte lezer, alstublieft, mij aandachtig te volgen.

Rondom de aarde bevindt zich (God zij dank) een luchtlaag. Met een moeilijk woord noemen wij dat de atmosfeer. Met daarin de zuurstof die wij nodig hebben om in leven te blijven. Maar ook de uitlaatgassen van mijn Skoda Octavia diesel.
Zoals in de badkuip de waterdruk steeds hoger wordt wanneer je dieper gaat, wordt de luchtdruk naar beneden toe ook steeds hoger. Dus: in de huiskamer beneden is de luchtdruk hoger dan op zolder! Een ballon gedraagt zich in de atmosfeer net zoals de pingpongbal in het water. Aan de onderkant van de ballon is de luchtdruk het hoogst, bovenaan de ballon is de luchtdruk het laagst. Daarom gaat de ballon omhoog. Tenminste als het mandje met de zich daarin verblijvende potentiële zelfmoordenaars niet te zwaar is.

Allemachtig, wat wordt je hier moe van. Ik hoop dat iedereen het nu gesnapt heeft want ik ga het niet nog een keer uitleggen. Ok. Nu nog een stukje ballongeschiedenis. Al in de zeventiende eeuw waren er mensen die nadachten over de mogelijkheid van de ballonvaart. De Italiaan Borelli had bedacht dat hij grote koperen bollen met kwik zou vullen en daarna leeg laten lopen. Daardoor zou er een luchtledig in genoemde koperen bollen ontstaan waardoor ze zouden opstijgen. Maar daarna bedacht hij dat hij nooit genoeg kwik bij elkaar zou krijgen en dat de koperen bollen in elkaar gedrukt zouden worden. Dus dat verhaal ging niet door. In 1670 speelt zijn landgenoot, de jezuïetenpater Francesco Lana ook met een soortgelijk idee. Hij maakt een ontwerp van een luchtschip met vier glazen, luchtledig gemaakte bollen. Voor het luchtledig maken van de bollen denkt hij gebruik te maken van de twintig jaar eerder door de Duitser Otto von Guericke ontwikkelde luchtpomp. Von Guericke zou eeuwige roem verwerven met zijn Maagdenburger halve bollen. Maar ook in dit geval moest graaf (dat was hij ook nog) Francesco Lana concluderen dat zijn glazen bollen in elkaar gedrukt zouden worden. Dus ook hier: einde verhaal. Maar ten slotte zou een ander idee eindelijk tot succes leiden bij de zoektocht naar de ballon. De ballon moest niet leeggezogen, doch gevuld worden! En wel met een gas dat lichter was dan lucht. Hete lucht is lichter dan de gewone buitenlucht. En dat bracht Joseph Montgolfier op het idee van de heteluchtballon. Samen met zijn broer Etiènne vervaardigde hij de eerste ballon die de mensheid in staat zou stellen het luchtruim te veroveren. Op vrijdag 21 november 1783, om zes minuten voor twee, stijgen François Pilatre de Rozier en Markies d’Arlandes op in een door de gebroeders Montgolfier vervaardigde heteluchtballon op om vijfentwintig minuten later en acht kilometer verderop ongedeerd te landen. Waarna de ballonkoorts in Europa en Amerika losbarstte.

Goed. Deze dappere ballonvaarders hebben het dus overleefd. Dat geeft de burger moed. Ach, misschien valt het allemaal reuze mee en gebeurt er nooit iets met die ballonnen. Even kijken op Google.

“Bij een ongeluk met een luchtballon in Duitsland zijn zondagavond twaalf mensen gewond geraakt. Vier van hen raakten zwaargewond, meldt de politie.” (2010)

Twee Nederlanders zijn vrijdag in de Franse Dordogne gewond geraakt bij een vlucht met een heteluchtballon. De ballon waarin zij zaten raakte bij het dorpje Saint-Saud-Lacoussière een electriciteitskabel waarna het vaartuig vlam vatte.” (2012)

“Bij een ongeluk in het Turkse Cappadocië zijn twee braziliaanse toeristen omgekomen.” (2013)

“Bij een ongeluk met een heteluchtballon in de Egyptische plaats Luxor zijn dinsdag zeker 19 buitenlandse toeristen om het leven gekomen.” (2013)

HELP!!!!!!!!


(wordt vervolgd) (hoop ik)

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Hans Erkamp

Geplaatst op

14-08-2018

Over dit verhaal

Over een fatale ballonvaart

Geef uw waardering

Er is 5 keer gestemd.

Social Media

Tags

Ballon Idioot Zelfmoord

Reacties op ‘DE BALLONVAART (2)’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 21-02 - Spanning voelen bij online spelen

    Als online casino liefhebber, wil ik graag mijn ervaringen delen van het online spelen en andere spelers ook tips geven. Het is van belang dat je gaat kijken naar De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd