Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

1 juli 2017

Nederland, 1 juli 2017, Uit het dagboek van Bjarne Gosse


Dag meneer A,

Het is inmiddels avond in de oude havenstad Amsterdam. Het is vandaag zaterdag de eerste dag van de zomermaand juli in het jaar 2017.
Ik heb met een glimlach aan het lezen van je brief terug gedacht. Je bent nu waarschijnlijk op weg naar oma in het Russische dorp. Ik zal binnenkort op internet eens gaan opzoeken waar het ergens is in Rusland.

Mijn favoriete muziekartiesten zijn: Neil Young, Bob Dylan, Bob Marley en Otis Redding. Ik ken nog veel meer soorten muziek, maar dit zijn de vier artiesten die ik niet zou kunnen missen als ik tien jaar op een onbewoond eiland zou moeten wonen.

Ik heb even opgezocht op het internet over de film die je noemde, ik heb er over gelezen, maar ik heb de film zelf niet gezien. Wat ik een mooie film vond over liefde tussen mannen was de film
“My Beautiful Laundrette” maar dat is al een film van een tijdje geleden, uit 1985.

Ik ben niet zo op de hoogte van alle homo zaken in Amsterdam omdat ik al wat ouder ben en niet uitga naar die gelegenheden die speciaal voor homoseksuelen zijn bedoeld.
.
Ik ben op de datingsite gegaan om wat meer mensen te leren kennen. Er zijn inmiddels al heel wat mannen voorbij gekomen, maar het is lastig gebleken om een vriendschap te krijgen. Of ze werden meteen overdreven verliefd op me, dat ik het nogal opdringerig vond, of ze wilden alleen maar seks, of ze wilden meteen de man van hun leven. Daarom ben ik nu wat voorzichtiger, maar ik wil je wel zeggen dat ik je een hele leuke man vind om mee te schrijven. Ik vind het erg gezellig om je brieven te lezen en je bent de eerste man uit Rusland die me in het Nederlands schrijft.

Zoals ik al schreef ben ik buiten de stad opgegroeid, we hadden vroeger veel dieren en ik ben eigenlijk van oorsprong niet zo’n stadsmens.

Mijn favoriete filmkomiek is Stan Laurel van de dikke en de dunne, het is een beetje onderdanige sukkelige man die zich steeds weer aan dezelfde steen stoot. Mijn karakter lijkt wel een beetje op dat van hem, maar ik kan het ook wel relativeren, als je me begrijpen kunt.
Ik ben erg aanhankelijk en zachtaardig, ik zou soms wel willen dat ik wat manlijker was, maar ik zie er veel jonger uit voor mijn leeftijd.
Leuk is het voor mij om met creatieve dingen bezig te zijn, als je het leuk vindt kan ik je wel een keer een tekening sturen, het is een hobby van me.
Het is wel fijn dat we niet per se geliefden hoeven te zijn, dan kunnen we ook wat vrijer schrijven zonder meteen het gevoel te hebben of we aan elkaars verwachtingen moeten voldoen.
Ik kan wel erg naar een man verlangen, maar ik heb ook behoefte aan gewoon vriendschap.
Ik ben het niet gewend om iemand te schrijven die ik nog niet zo goed ken, maar als je iets wilt weten zal ik je wel antwoorden. Het is inmiddels nacht hier in Amsterdam, ik ga zo slapen en zal morgen wel verder schrijven.

Zaterdag overdag.

Het is bewolkt in Amsterdam. Ik heb de vuilnis naar de vuilnis gebracht. Je bent nu bij je oma in een dorp in Rusland. Ik heb op de Wikipedia gelezen over jouw stad Saratov, het ligt aan de rivier de Wolga en heeft ongeveer net zoveel inwoners als Amsterdam dat ligt aan de rivier de Amstel.
De naam van jouw stad is afgeleid van de naam “gele berg” is er te lezen op het Internet, verder staat er niet zo heel veel informatie. Rusland is heel groot vergeleken Nederland, dus ik kende niet zoveel steden. We kennen hier wel de wodka en ook wat Russische literatuur. Ik heb een boek met gedichten van jullie bekende dichter Aleksandr. S Poesjkin. Daarin staan de Russische gedichten en de Nederlandse vertaling naast elkaar, maar ik begrijp helemaal niets van de Russische letters. Ik vind het wel mooie gedichten. Ik ga er binnenkort weer eens in lezen. Verder weet ik ook niet zo heel veel over Rusland.

Nederland is bekend om de tulpen, de kaas en de klompen, maar de mensen lopen hier allang niet meer op klompen. We hebben hier nog wel de bloembollenvelden en de molens waar veel toeristen uit Azië naar komen kijken. Verder zijn er in de vakantieperiode veel toeristen uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië. In augustus is er altijd de canalparade, dan varen er boten door de grachten met schaars geklede mannen. Ik ben er wel eens gaan kijken maar het is een beetje over de top en erg commercieel en druk en lawaaierig.
Verder is er hier in Amsterdam ook om de vier jaar het Sail Amsterdam, dan komen er grote zeilschepen uit de hele wereld naar Amsterdam, er zitten daar ook Russische zeilschepen tussen, mijn vader die vorig jaar overleden is kende ze allemaal want dat was zijn interesse.

Ik kijk uit naar je brief.

Bjarne Gosse

Met het vampierengilde van de betuttelende vrouwen van de geestelijke gezondheidszorg had ik al het contact verbroken, de grenzeloze betutteling waarmee ze mij te woord stonden stond me tegen.
De nietszeggende formele inhoudsloze standaard antwoorden van de psychologe waren voor mij zo inwisselbaar geweest dat ik mij nog dezelfde avond obstinaat ging gedragen op de datingsite.
Het leidde zoals ik al eerder vermeldde tot een warrige chat met vier mannen die alle vier op lichamelijk contact uit waren. Nog diezelfde avond had ik ze van de chatpagina verwijderd.

Maar van de achttienjarige geile scholier kreeg ik spijt, want hij was lief tegen mij geweest en hij had ook mijn gedichten gelezen. Ik stond midden in de nacht weer op om hem te laten weten dat ik nieuwsgierig was naar zijn privé foto's. De volgende dag zag ik dat hij mijn berichtje had gelezen en ook toestemming voor het bekijken van mijn privé foto's had gevraagd, waarschijnlijk omdat ik hem had verteld dat er een foto van mijn jongeheer was te bewonderen.

Toen bleef het lange tijd stil, maar ondertussen kreeg ik een uitgebreid mailbericht van de platonische Rus, die ik kende onder de naam meneer A. Meneer A. gaf les op een fitnesscentrum, hij had van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij had een goed stel hersens en hij zag er aantrekkelijk uit, gespierd en best wel stoer.
Zijn moeder en zijn oma zagen er ook gezellig uit, ze waren een ijsje aan het eten toen ze op de foto moesten. Hij leek wel een beetje op zijn moeder. Ik vond het een sympathieke man, hij was wat nuchterder dan de Russische florist die meteen natte dromen van mij kreeg, en hij leek oprecht geïnteresseerd naar wie ik was en hoe mijn leven er uit zag.

Ik was blij dat er weer twee mannen waren waar ik contact mee had, want van de betuttelde vrouwen en de fijnzinnige dames uit mijn vriendenkring had ik eigenlijk wel weer genoeg nutteloze informatie ontvangen.
De achttienjarige scholier had geschreven dat hij me er schattig vond uitzien en dat hij ook met me wilde knuffelen. En hij had gevraagd of ik een foto van zijn piemel wilde zien.
Ik had de platonische Rus een bericht terug gestuurd over mijn leven en over wie ik ongeveer was.
Ik schreef hem ook dat ik niet op zoek was naar een vaste relatie of seks maar meer naar vriendschap. Het was nog even afwachten of hij het met zijn vertaalprogramma allemaal zou begrijpen, maar ik vond het leuk om Nederlandse berichten te krijgen van een Rus die waarschijnlijk geen woord Nederlands sprak.
Mijn gedachten gingen een beetje op en neer tussen de geile scholier en de platonische Rus; dat had als voordeel dat ik niet naar oersaaie televisieprogramma’s hoefde te kijken, en dat ik niet zoveel over de schaamteloze betutteling van de geestelijke gezondheidszorg hoefde na te denken.
Die idioten begrepen niets van creatieve mensen, een oudere meneer toespreken alsof hij een schooljongen was en alsmaar die oeverloze blabla over de psychiatrie, hun eigen winkeltje wat maar een een heel klein eilandje in de wereld was. Gewoon antwoorden geven die totaal geen achterkant hadden, wat ik ook zei, ik kreeg overal hetzelfde standaard antwoord op, alsof ik een jonge hond was die zindelijk gemaakt moest worden.
Ik was blij met de platonische Rus en ik was blij met de geile scholier, maar ik hield er alvast rekening mee dat het misschien weer allemaal op niets zou uitlopen.

Ondertussen las ik op internet over de benarde situatie voor homoseksuelen in Rusland door een wet. De wet die op 30 juni 2013 in werking trad, verbiedt de "propaganda van niet-traditionele seksualiteit". De Russische regering zegt hiermee kinderen te willen beschermen tegen homoseksualiteit als maatschappelijke norm.

Een onzinnige wet, want het wordt algemeen erkend als een aangeboren geaardheid en niet iets wat je wordt door een maatschappelijke norm.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

25-02-2018

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Homo.rusland Mailbrief

Reacties op ‘1 juli 2017’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »