Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

De oude lachende dame

Om aan de verloedering te ontsnappen kregen alle Amsterdammers met een groene stip op hun stadspas vijfentwintig procent extra korting bij de kringloopwinkel. Het nieuws kwam als een sinterklaaskroket binnen. Alle fruitvliegjes in de fruitschaal in mijn hoofd begonnen te dansen.
Ella Fiona rekende met een mokkend gezicht de sapcentrifuge af en we spraken af volgende keer met de stadspas naar de kringloopwinkel te gaan.
Het was een fikse korting op een tweedehands fotolijstje van de IKEA, waar ik graag mijn mooiste foto’s in bewaarde en het was helemaal een fikse korting op misschien wel een bank, want ik had nog nooit een bank bezeten. De bank die ik nu had ging als een bankje door het leven, en was volgens Ella Fiona te klein om als bank benoemd te worden.
Ik vond het fijn om even tussen de arme mensen te zijn. Er waren twee van mijn schilderwerken verdwenen, misschien verkocht, misschien naar de vuilnis. Ik vond een gedichtenbundeltje wat me wel interessant leek. Het was geschreven door een kunstenaar. Ze had een mooie nuchtere kijk op het leven in haar gedichten. Ik vond het leuk om even in te lezen terwijl de najaarsavond zijn intrede deed in mijn eenzame leven.

Ella Fiona trok iedere dag met haar demente moeder op. Ze klaagde er over, ze vertelde er verhalen over, ze had het over misstanden in het verzorgingstehuis. Ze was zelfs een keer aangevallen door een van de demente bewoners, maar ze bleef het toch maar mooi doen.

Vlakbij de kringloopwinkel was het café dat naar de schrijver Bukowski was genoemd. Er zaten daar vaak studenten op het buitenterras koffie te drinken.
Mijn Berbermeisje op Facebook had een paar citaten van deze schrijver op haar Facebook gezet. Ik vertelde haar dat er hier een café naar die schrijver was genoemd. Ik herinnerde me dat Emma Petronella de man ooit ontmoet had toen ze in Amerika was bij haar zus.

Emma Petronella had deze bekende mensen ook brieven geschreven. Dat was iets wat ze graag deed. Kijken of bekende mensen haar brieven interessant vonden. Later drukte ze ook literaire uitgaven van Kees Ouwens en andere dichters op haar privédrukkerij in de voormalige danszaal in Utrecht Oost.
Ik had niet genoeg ruimte in mijn hoofd om het allemaal te kunnen begrijpen.
Dat nam ze me vaak kwalijk, maar ze realiseerde zich niet hoeveel aandacht ik haar altijd al had gegeven. Het was nooit genoeg, hoe zeer ik mijn best ook deed. Ze had iets wat haar was blijven kwellen.

Ella Fiona belde op om me te vertellen dat de sapcentrifuge uitstekend functioneerde. Ze had al komkommers, worteltjes en bietjes geprobeerd.

“De oude lachende dame”; Het was de titel van een lied van Neil Young. Hij bracht het gedreven ten gehore op zijn unplugged album. Maar het was tegenwoordig ook de titel van een Bjarne-verhaal.

Ik moest aan Ella Fiona denken, telkens wanneer ze bij haar demente moeder was hoorde ik haar moeder op de achtergrond. En dikwijls klonk er dan een lach, ze vond het grappig wanneer haar dochter door de telefoon praatte terwijl ze gewoon tegenover haar zat.

Ella Fiona had decennia lang niet met haar moeder kunnen opschieten. Maar sinds ze in de buurt was komen wonen in een verzorgingstehuis voor demente oudere mensen, waren ze opeens beste vriendinnen geworden. Ze nam haar moeder mee naar de Intratuin om daar koffie met gebak te eten. Ze gingen samen op de tweepersoonsfiets naar het Darwinplantsoen om de bloemen te bezichtigen. Ze nam haar mee voor kleine boodschappen, ze verzorgde haar planten. Ze had er voor gezorgd dat haar huisdier een beter tehuis kreeg.

Het betekende voor mij dat ik behalve de sardonische lach van mijn ex Ella Fiona ook steeds die lachende oude dame, haar demente moeder, op de achtergrond hoorde, wanneer ik Ella door de telefoon sprak . Maar ik nam dat voor lief, want het was fijn om te vernemen dat moeder en dochter het zo goed met elkaar konden vinden na enkele decennia van onenigheden binnen de familie.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

16-11-2017

Over dit verhaal

09-11-2017

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Dame Lachen Neilyoung Oud

Reacties op ‘De oude lachende dame’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »