Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Als was het niet zo

Ik leed op de middelbare school aan een vrij obsessieve vorm van willen ‘schrijven’.
Ik wist natuurlijk heel goed wat dat was, want ik nam regelmatig onwillekeurig stijlvormen over van mijn favoriete schrijvers, en het bleek al spoedig, dat juist die gedrevenheid zo z’n onbevroede verwarring zou veroorzaken.
Zo smaakte ik bijvoorbeeld de verbazing om van een docente Duits over de door mijzelf aangeboden constructie ‘Ik keek ernaar als was ik versteend’, de voorspelbare correctie te horen: ‘alsóf ik was versteend!’. En ze verzekerde mij dat het fout was zoals ik het formuleerde: als was ik... Ik was evenwel zeker van mijn zaak en meende, dat zij het slachtoffer moest zijn ener dwaling. Dit bleek inderdaad het geval. Zij haalde er zelfs meneer van de Berg, docent wiskunde bij, die na rap doorlezen van de zin zei dat het inderdaad zo was als de docente Duits beweerde.
Ik weet nog goed hoe ik als een dolle hond tot de hersenmassa dezer hoogleraren trachtte door te dringen: ‘Maar men kan toch bijvoorbeeld zeggen: Ik sprak, als was ik Homerus…’ probeerde ik nog. Dit bood geen soelaas, maar leek eerder bevreemding te wekken. Beide docenten – die overigens met elkaar heimelijk een vertrouwelijke relatie onderhielden die bij ons leerlingen nog de meeste bevreemding opwekte – gaven te kennen nog nooit van zo’n vreemd gebruik der Nederlandse grammatica te hebben gehoord. ‘Het is nu eenmaal zo,’ was zo’n beetje de strekking van hun overtuiging, het moest nu eenmaal zijn: ‘…alsóf ik Homerus was.’
Het stelde mij zeer teleur dat ze werkelijk dachten dat ik een zo voor de hand liggende fout niet grondig had overdacht en uitgesloten. Maar ik voelde: nu is het moment aangebroken dat het Gezag dient te worden Ondermijnd. Ik stond tegenover de Bastion der academische zelfgenoegzaamheid en meende in mijn onachtzaamheid haar te kunnen bestormen. Nu, ik had natuurlijk gewoon gelijk en daar konden deze welwillende docenten ook niets aan doen. Zij waren immers geen van beiden neerlandicus. En onze vaderlandse literatuur was hun kennelijk evenmin bekend. Als waren de grote schrijvers uit onze geschiedenis van generlei betekenis…

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Amori

Geplaatst op

16-07-2017

Over dit verhaal

Docent herkent klassieke stijlvorm niet

Geef uw waardering

Er is 0 keer gestemd.

Social Media

Tags

Correctie Literatuur Nederlands Stijlvorm

Reacties op ‘Als was het niet zo’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »