Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Een verpleeghuis met een echt Amsterdams karakter

“ Een verpleeghuis met een echt Amsterdams karakter. Zo kun je het Dr. Sarphatihuis het beste omschrijven. Amsterdams, door de sfeer, het gevoel dat je welkom bent en door de ligging, vlakbij Artis.

Het Dr. Sarphatihuis is gevestigd in een eeuwenoud, monumentaal pand in de Plantage. De sfeer van het gebouw, met de fraaie gevels, de prachtige tuinen en de statige regentenzalen is bewaard gebleven. Ook de ligging van het gebouw is bijzonder. Met aan de voorkant de levendige Roetersstraat, en aan de zijkant uitzicht op een rustige gracht. Een plek waar mensen tot rust kunnen komen en toch kunnen deelnemen aan het stadsleven. “

Ik vond deze tekst zondag 28 augustus op de website van deze zorginstelling. Over de reden dat ik deze site bezocht zal ik proberen een hartenkreet te schrijven.

Deze zondag zag ik voor koffieshop het Ballonnetje in de Roetersstraat, een oudere vrouw in een rolstoel op de stoep zitten. Ze was een flinke joint aan het roken in de zon. In haar gezicht had ze grote bruine vlekken, waarschijnlijk was ze in een ver gevorderd stadium van aids. Ze was broodmager en ze zag er erg ongezond en ziek uit. Kennelijk vond ze enige troost in het roken van de joint. Ze riep naar mij en vroeg of ik haar naar huis kon rijden. Ik heb dat zonder aarzeling gedaan. We kwamen langs een paar volle terrasjes, moesten over de brug en daarna was er links in de Roetersstraat een groot gebouw, daar was het Sarphatihuis. Ik reed haar in de rolstoel naar binnen, moest op een grote rode knop drukken en bracht haar terug naar de gemeenschappelijke ruimte. We hadden niet veel tegen elkaar gepraat. Het was een korte stille wandeling.

Ik zei: “ Zo u bent weer thuis, nog een goede middag verder hè” Dat was het. Ik zocht mijn fiets weer op, en bedacht me dat ik enkele maanden geleden een soortgelijk voorval had meegemaakt met iemand met een scootmobiel.

“ Je komt er bewoners tegen uit alle lagen van de bevolking, dat is een van de charmes van het huis. Maar wat je er niet tegenkomt zijn nummers. Iedere bewoner is een individu, die zoveel mogelijk zelf bepaalt hoe zijn of haar dag eruit ziet. In het Dr. Sarphatihuis is dat geen gunst, maar een basisrecht. “

Voor heel even was ik een menselijk verlengstukje van dit huis voor mensen die er erg aan toe zijn..

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

30-08-2016

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Rolstoel Straat Tehuis

Reacties op ‘Een verpleeghuis met een echt Amsterdams karakter’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »