Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Hij durdfe niet

Midden in de nacht word ik wakker. Ik sta op en kijk uit het raam. Ik hoor het gehuil steeds verder weg op de achtergrond verdwijnen tot ik alleen maar het zomers briesje hoor. Klaar wakker lig ik na te denken. Wat als ze hulp nodig heeft?

Hoewel het donker is maar geholpen door de laatste lantaarnpaal aan het eind van de straat loop ik de onverharde weg op. Bij wat bosjes hoor ik wat gerommel. Ik loop er naar toe en kijk om mij heen toen er plots een man uit die bosjes kwam. Ik schrik me rot. Halve zool dacht ik nog. "Oh sorry hoor" zei de boomlange man. Al gauw zie ik dat het een zwerver is want hij is niet best gekleed, niet echt schoon en wat nog veel opvallender is de enorme bult op zijn kale schedel.


"Heb jij ook iemand horen huilen?" Vraag ik. De man met de bult verteld dat een meisje en een jongen ruzie hadden en dat ze hem sloeg en schopte.
"Hij probeerde iets goed te maken, maar dat lukte niet erg en uiteindelijk fietste ze huilend weg
met die jongen er achter aan". De zwerver wijst met een lichte glimlach naar de plek waar hij het zag gebeuren, alsof hij het erg herkenbaar vind.
Ik bemerkte dat ik er niet veel meer aan kon doen. Ik moet vroeg op, over een paar uur zelfs, dus ik wenste de zwerver een goeie avond en liep weg.
"Ik slaap hier al twee nachten hoor, zei de zwerver"

Zwervers zijn over het algemeen erg op zich zelf, maar deze vraagt nog aandacht ook. Wat nu?
Hier heb ik niet veel zin in, maar ik draai me om en vroeg hem of hij nog wat nodig had. "Nee, bedankt man, dank je wel". Het gesprek valt stil en ik krijg een ongemakkelijk gevoel.
Ik wens hem opnieuw een fijne avond en loop weer weg. Ik kijk nog om en zag de man met gestrekte armen langs het lichaam naar mij kijken. Ik zie zijn bult glimmen in het schaarse licht. Ik twijfel, ik loop terug en vraag hem waarom hij hier slaapt. Hij verteld dat het hem niet mee zat en daardoor een zwerversbestaan had.

"Ik durfde niet" en hij wees met een ronddraaiende beweging naar zijn bult. Ik werd nieuwsgierig "Wat durfde je niet, het weg laten halen?" Hij verteld dat hij niet lang meer had. Hij praat verder, maar ik was in gedachte verzonken, zou hij stervende zijn? Ik onderbrak hem, "Wat duurt niet lang meer?" Even bleef het stil, "Nou, het leven, de tumor zit nog al diep en het weghalen zou mij waarschijnlijk voorgoed veranderen, zeiden ze". "Ik durf gewoon niet" Herhaald de man.

Ik voel de emotie in zijn woorden. Mijn god, wat moest ik nou zeggen, er kwam een moeilijk te definiëren gemompel uit mij, gedragen door het ongemakkelijke gevoel. Ik ken deze bijzondere vriendelijke man nog geen tien minuten, maar had het nu al erg met hem te doen.
"Maar hé, dat is alweer een jaar geleden, dat ik dat te horen kreeg en ik leef nog, dus het leven duurt nog even".
Hij vrolijkte wat op en wenst mij welterusten. Met zijn hand boven zijn bult, half gebukt, liep hij de bosjes in.

Eindelijk lag ik weer in bed en vlak voor ik in slaap val, hoor ik wat jongelui lol trappend en lachend de nacht in gaan.

De volgende morgen besluit ik om extra boterhammen te smeren en deze naar de vriendelijke zwerver te brengen, maar op de plek aangekomen trof ik ambulance broeders. Ik dacht gelijk aan de de beste man in de bosjes. Ze waren bezig iemand te stabiliseren en tilden de brancard op. Ik zie de enorme bult en weet genoeg. Hij leeft nog en kijkt mijn kant op. De glimlach in zijn gezicht zei mij alles, berusting.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Din-Gman

Geplaatst op

17-12-2017

Over dit verhaal

Gehuil in de nacht. Vriendelijke Zwerver

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Gehuil Nacht Zwerver

Reacties op ‘Hij durdfe niet’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »