Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Op weg naar Kerstmis 2 Winterjas

“Als je onderweg bent heb je een jas nodig”, zong een onbekende hippiegroep in de jaren zestig rond het kampvuur op het Noordzee strand, terwijl er sneeuw viel op de duinen.
Ik was geboren in de jaren zestig en ik had ruim vijftig jaar later het plan opgevat om van het overgebleven geld uit de erfenis van mijn vader een warme winterjas te kopen. Er was een ruime keuze op het internet, maar ik kon maar niet beslissen.

Ondertussen doken er wat vage contacten op via mijn chatpagina's op de datingsites, maar het leek me niet handig om over een winterjas te beginnen. Het was zo wie zo een beetje raar dat mensen mij benaderden terwijl ze zelf niet eens een profielfoto hadden. Ik besloot gereserveerd te reageren, veel mensen uit die cultuur waren maar op één ding uit.

Ik twijfelde over een jas met een donzen vulling, die had ik ooit gehad, maar die was gestolen tijdens de inbraak in mijn vorige woning in de Amsterdamse Baarsjes aan de andere kant van de stad. De meeste jassen met donzen vulling hadden een glimmend uiterlijk en zo’n nep bontkraag.
Het was in de mode, maar het sprak me niet aan. Mijn oude winterjas had de respectabele leeftijd van vijfentwintig jaar en ik wilde graag een jas die net zolang mee zou gaan, zodat ik nooit meer een nieuwe winterjas hoefde te kopen, want het was onwaarschijnlijk dat mijn vader nog een keer dood zou gaan.

Ella Fiona had een intens contact met haar demente moeder en sommige van de andere bewoners van het tehuis waar haar moeder woonde. Het was ontroerend om mee te maken dat het zoveel voor haar betekende. Ze had geen tijd om zich met de voorbereidingen van het kerstdiner te bemoeien.
Ik had zomaar wat besteld, een drijvende ijstaart, een rollade met drie soorten vleugels, een plateautje in de vorm van een ster met vier soorten Franse kaas voor op een toastje enz.

Ik vroeg me af of ik de Russische mannen allemaal een kerstwens moest sturen. Er waren er twee die ik wel gemist had en die het misschien wel leuk vonden om iets uit ons sneeuwland te vernemen.
Er was een derde Amerikaan geweest die hier kerstmis met me wilde komen vieren. Dus het waren niet alleen de Russen die soms onbescheiden waren. Ik vertelde hem maar snel dat ik daar niet aan ging beginnen. De andere Amerikaan had me gevraagd om “A few bucks”.
“Can you help me with few bucks?“, had hij gevraagd waarop ik kort antwoordde: “No”.

Het was allemaal een vaag schimmenspel met mensen met een dubbele agenda, maar misschien dat er ooit iemand zou verschijnen waarmee ik wel een echte klik zou hebben.

Ella Fiona vertelde dat de winterjassen in de uitverkoop in januari veel goedkoper zouden worden.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

13-12-2017

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Jas Kerstmis Winter

Reacties op ‘Op weg naar Kerstmis 2 Winterjas’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »