Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Zondag 23 januari 2000, Amsturia

Op radio de Bonte Kakel Papegaai klinkt een wereldhit van John Lennon: “Imagine there's no heaven, It's easy if you try, No hell below us, Above us only sky, Imagine all the people, Living for today... Imagine there's no countries, It isn't hard to do, Nothing to kill or die for, No religion too, Imagine all the people, Living live in peace...”
Joop van Teil leest in zijn woning in een boek over psychologie:

“De psychologie wil het gedrag van mensen beschrijven, begrijpen en van daaruit soms ook kunnen voorspellen. Dat laatste lukt voor groepen van mensen (bijvoorbeeld: "de meerderheid zal zich zus en zo gaan gedragen") vrij aardig, maar op het niveau van het individu ("zij of hij zal zich zus of zo gaan gedragen") is de voorspellende kracht van de psychologie (nog) heel zwak. De psychologie is echter heel sterk aan het ontwikkelen in het beschrijven, begrijpen en voorspellen van de hersenprocessen die ten grondslag liggen aan het gedrag.”
Er valt een blad papier uit het boek. Joop begint te lezen en verwondert zich over de brief die de schrijfster Violette aan haar moeder heeft geschreven. Persoonlijke details over haar leven dwalen langs het geestesoog van Joop van Teil.

Ontroerd door de brief van de schrijfster Violette die Joop in het psychologieboek heeft gevonden, staat de blonde Joop van Teil zondag 23 januari 2000 op uit zijn bed. Een vreemd bed, sinds Joop er in slaapt worden zijn dromen intenser en lijken ze zijn leven over te nemen.

Joop loopt naar de keuken en schenkt een glas vruchtensap in. Hij merkt dat zijn lichaam zwaar aan voelt. Er is iets niet in orde. Joop heeft koorts. Heimwee koorts, gedachten voeren hem mee naar een verleden. Een verleden vol verwarring.
Hij ziet Violette in haar bloemetjesjurk tussen de geiten. Haar grootmoeder ligt op haar sterfbed, en naast het bed van haar grootmoeder hangt het door Alfons B. geschilderde angst-portret. Hetzelfde portret dat Joop ook tijdens zijn nachtmerrie heeft gezien.
Joop loopt naar de oude foto-kist in de huiskamer en gaat op zoek naar oude foto’s. De oude foto-kist van Indonesisch hardhout, een cadeau van zijn sexy ex-vrouw van het leven Jeanette, gekocht op een rommelmarkt voor twintig muntstukken, als een verjaardagscadeau voor haar voormalige klant. Mooi houtsnijwerk op het deksel, twee door slangen omringde jonge dames. Het deksel gaat moeilijk open. Joop blijft naar de houten dames staren. Even voelt hij zich één van de slangen.

De koorts is bij vlagen onverdraaglijk. Hij kan beter terug naar bed gaan, maar het verlangen naar het bekijken van de foto’s is niet meer te stoppen.

Ondanks de hoge koorts krijgt hij het zware deksel open.
In de linkerkant van de kist liggen de foto’s van Jeanette. Aan de rechterkant in de kist liggen de foto’s van Violette. Op de bovenste foto kust ze een spiegel, op de onderste foto zoent ze Joop.
Joop legt een stuk keukenpapier over de foto’s van Jeanette.
Joop heeft koorts, hij moet terug naar zijn bed.
In de keuken hangt een spruitjeslucht. De buurvrouw wil een keer echt Hollands eten.

Joop struikelt over zijn geitenwollen pantoffel-schoenen uit Zuid Hongarije, maar tijdens zijn val beland hij op zijn bed. Het is alsof het bed hem een nieuw verhaal wil vertellen, maar Joop moet eerst geduldig ziek zijn. De koorts haalt hem weg uit de werkelijkheid. Hij herinnert zich telefoongesprekken die nooit hebben plaats gevonden. Hij gaat met vrouwen naar bed die niet in zijn leven bestaan. Hij is rijk terwijl hij geen cent heeft te makken. Hij voelt zich over het paard getild terwijl hij een werkloze ezel in zijn kamer heeft staan.
De kolder is in het hoofd van Joop geslopen. Hij voelt zich zo vreemd, dat hij weer terug lijkt te wensen naar de tijd dat hij gewoon depressief was, zonder al deze lariekoek en onzinnige gedachten.
De kolder lijkt zijn leven te beheersen. Wat moet hij doen?

Niet zo heel ver van hem vandaan in dezelfde straat bekijkt Jeroen Splinterman de foto's van bekende Nederlanders die naast zijn eettafel hangen.  Hij is trots op zijn fotoverzameling aan de muur, naast zijn eettafel, waar hij dikwijls zuurkool eet, met kleine stukjes spek, of gefrituurde inktvisringen.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

22-08-2016

Over dit verhaal

Amsturia 2000

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

2000 Boek Brief Zondag

Reacties op ‘Zondag 23 januari 2000, Amsturia’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »