Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Dinsdag 9 april 2002, Amsturia

Er gaan geruchten dat een belangrijk deel van de misdaad in Amsturia wordt georganiseerd vanuit het Vissers-huis aan het Jaagpad 198 in Amsturia. Er zijn nog onvoldoende bewijzen om een inval te doen in het markante pand met een vissers-verleden.
Burgemeester Otto Roes van Amsturia zal niet berusten voordat de criminaliteit in zijn geliefde stad tot aan de wortel is uitgeroeid. Hij heeft politiechef Emanuel Zwarteveen opdracht gegeven een campagne te starten om nieuw personeel te werven. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.
Vele mensen in Amsturia, de mooiste stad van Het Land van Iedereen, gelegen aan de rivier de Sturia, luisteren naar Radio De Bonte Kakel Papegaai. Mensen waarderen de gezellige muziek die er is te horen, maar ook het gedichten-programma waarin gedichten worden voorgelezen is razend populair bij mensen uit alle leeftijdscategorie├źn. Het is best moeilijk voor de radiomakers om te peilen welke gedichten de luisteraars kunnen waarderen.
Vandaag is er een kort gedicht van Mobar Vorstkasteel uitgekozen, het wordt voorgelezen door een man van negenentachtig jaar. Hij heeft een oude voorzichtige stem, die het gedicht gedragen kan voorlezen. Luister maar eens mee naar hoe hij het gedicht weet te brengen:

Afscheid van de natuur

Je voelt hier de heimwee teruggekeerd als droom
tussen wildernis van bomen

je blijft staan aan oevers in gedachten
het onbevangen kind loopt met je mee in het vergeten

en het proberen in toekomst gebaren
heeft letters uit het alfabet verloren
blijft alleen nog voelbaar in zinnen van de wind

die onvoorspelbaar waait uit boze dromen
tot jouw afscheid gekomen.

" Beste luisteraars, een kort gedicht van de schrijver Mobar Vorstkasteel, probeer die naam te onthouden, en koop eens een bundel van deze schrijver."
Jeroen kent de naam al, hij zet de radio uit en zoekt een toepasselijke muziek-cd met sfeermuziek.
Jeroen Splinterman heeft zijn collega Astrid Blaamsnit gevraagd om zijn verhalen te lezen. In zijn vrije tijd schrijft hij verhalen, maar hij vindt het moeilijk om te peilen of deze verhalen de moeite van het lezen waard zijn. Het zijn verhalen over zijn verleden dat een staartje heeft gekregen. Gebeurtenissen van vroeger die doorwerken in het heden. Hij heeft geprobeerd om schepen achter zich te verbranden. Het is twijfelachtig of dat gelukt is. Hij loopt met vragen rond. Heeft hij de juiste beslissingen genomen, of niet, en is het daardoor dat zijn verleden een staartje gekregen.
Vandaag liep hij in de boekenwinkel waar hij werkt weer tegen iets aan wat misschien een verhaal waard is.

Er is iets mis met de beveiliging van de boekenwinkel. Er is de laatste tijd drie keer ingebroken, en er zijn dure en zeldzame boeken gestolen. Er wordt gedacht aan beveiligingscamera's en een alarm dat afgaat wanneer er wordt ingebroken, maar het is moeilijk om te peilen of de baas, Richard Blaamsnit, er de kosten voor over heeft.
Jeroen denkt over een verhaal dat weergeeft wat er precies met de gestolen boeken is gebeurd, maar daar zijn de gestolen boeken natuurlijk nog niet mee terug.
Zo heeft alles in het leven vaak een staartje. De muis en de koe, het heden en het verleden, alles heeft een staartje. Jeroen Splinterman zal niet berusten voordat hij er zeker van is dat hij zijn baan bij de boekenwinkel kan behouden.
Joop van Teil zal niet berusten voordat hij zijn leven weer op het goede spoor heeft.
En helaas, de criminelen zullen niet berusten totdat ze de onderwereld van Amsturia weer volledig in handen hebben. De bende van het blauwe kwartje is bezig met het beramen van een moordaanslag op Emanuel Zwarteveen.
Berusten is niet aan de orde in Amsturia, er moeten problemen worden opgelost, voordat het te laat is.
De geruchten dat er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen worden georganiseerd vanuit het Vissers-huis aan het Jaagpad 198 in Amsturia worden steeds ernstiger. In de wandelgangen wordt er verteld dat er een geheime opslagruimte is waar gestolen goederen staan. En dat het huis beveiligd is met valkuilen. En er schijnt corruptie te zijn bij hoge ambtenaren die samenwerken met de boeven. Allemaal zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.
De politie van Amsturia krijgt het druk tijdens de lentedagen van 2002.
Joop van Teil houdt de politieberichten goed in de gaten.

2002

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

12-08-2016

Over dit verhaal

2002

Foto's

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Joop Rivier Stad

Reacties op ‘Dinsdag 9 april 2002, Amsturia’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »