Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Zaterdag 9 maart 2002, Amsturia

Terwijl Violette Z. het eerste hoofdstuk aan het schrijven is, van een misdaadroman die zich afspeelt in het nachtleven van Parijs, brengt Joop van Teil een tas vol oude spullen naar Kringloopwinkel Het Rommeltje. Een winkel met tweedehands spullen die niet ver van zijn huis is te vinden, en die druk bezocht wordt door de arme mensen van de stad. Niet de allerarmste, de mensen die uit de vuilnisbakken eten, maar de mensen die nog een klein beetje te besteden hebben. Joop van Teil krijgt niets voor zijn spullen, dat kan hem ook niets schelen, hij is zijn herinneringen kwijt.

Jeroen Splinterman werkt nog maar een dag per week bij de boekenwinkel die drie dagen per week is geopend. Het gaat slecht met de verkoop van boeken. Mensen lezen veel op het internet, en er zijn nog maar weinig goede schrijvers die tot de verbeelding spreken.

Op gedichtensite Het Blijvertje is het een komen en gaan van nieuwe leden. Er zijn er maar een paar die nog regelmatig gedichten publiceren op de site. Een trouwe inzender is Mobar, hij schrijft soms wel geestige gedichten, maar er zitten ook vaak misbaksels tussen.

Terwijl burgemeester Otto Roes de krant leest, kunnen we om ons te amuseren een kijkje nemen in de gedachten van een inwoonster van Amsturia. Het is Anita Dalstraat, die jarenlang heeft geprobeerd Joop van Teil de versieren via de telefoon, maar er nu achter is gekomen dat het zinloos is. Laten we eens lezen wat zij, deze Anita Dalstraat, allemaal denkt:

“Ik kan nog zeker tien jaar leven van de erfenis, die ik na de dood van mijn schatrijke ouders heb ontvangen. Die armoedzaaier van een Joop van Teil heeft mij niets te bieden, ik weet niet eens of het wel dezelfde Joop is. De ene keer herkent hij mijn stem, de andere keer denkt hij dat ik Brigitte van de Borst ben. Ik ga mee doen aan de gedichtenwedstrijd. Die boekenwinkel in Amsturia, “De Androgyne Hamster” dat is een leuke winkel, met veel oude boeken en een vriendelijke verkoper. Ze verkopen er ook inktpatronen voor de printer, en dat komt goed uit want ik heb een nieuw inktpatroon nodig. Ik heb mijn oude werk niet meer nodig, ik moet nu eerst zien te herstellen van alle pijn en het verdriet.
Voorlopig kan ik leven van de erfenis, en tegen de tijd dat het geld op is zien we wel verder. Misschien ga ik wel een boek schrijven voor vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt.
Zodra ik het nieuwe inktpatroon heb, kan ik alvast beginnen met het uitprinten van mijn oude verhalen.
Ik ga die Joop van Teil niet meer bellen, en ik bel ook niet meer naar zijn baas Jan, want die is mij te chagrijnig, met zijn zure grappen en onderbroekenlol. Geen wonder dat Joop van Teil overspannen is geraakt, met zo een malloot als baas.
Ik ga op zoek naar een andere woning, in de buurt van het Silvanapark, want dat is toch het mooiste park van Amsturia, ondanks dat er laatst een jonge vrouw is vermoord. Het zijn mooie oude huizen daar in die straten, en ze hebben oude tuinen met oude bomen, wat erg sfeervol en gezellig is. Het lijkt me wel iets om naar Oost te verhuizen. De mensen staan daar dichter bij de werkelijkheid, ze kennen geen overbodige woorden en spreken de taal van de straat. Veel diversiteit!
Misschien kan ik daar beginnen aan mijn boek met erotische verhalen. Ik heb alle tijd van de wereld, mijn ogen zijn afstandelijk geworden. Ik bekijk tegenwoordig alles van een afstand, pas als het bezonken is begin ik na te denken over mijn oordeel, mijn visie over hoe ik de dingen zie.
Ik ben blij dat ik nog zeker tien jaar kan leven van de erfenis. Dat is erg prettig, het lijkt me niets om met een beperkt budget te moeten leven.
Die Joop van Teil heeft mij niets te bieden, soms zegt hij niets terug, de andere keer kraamt hij onzin uit.
En dat hij steeds weer over die Brigitte van de Borst begint, dat is helemaal belachelijk, laat hij eens zijn mond houden over andere vrouwen en de jurken die ze dragen. Die Joop heeft mij niets te bieden, ik ga ook niet meer over hem nadenken. Ik ban hem voortaan uit mijn gedachten. Dag Joop van Teil, veel plezier bij jouw psychiater.
Ik ga eerste eens een vliegreis maken naar een Tropisch eiland en daar genieten van Tropische cocktails en warme zandstranden.”

Tot zover de gedachten van Anita. We kunnen concluderen dat de gedachten van Anita helder zijn, en duidelijk, ze probeert haar leven weer op een rijtje te krijgen, na alle gebeurtenissen die haar leven hebben getekend. Als Anita straks een nieuw inktpatroon voor haar printer heeft kan ze haar verhalen eindelijk uitprinten.
Op het prikbord achter haar bureau is een citaat van Napoleon te lezen:
" De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is."

In boekenwinkel de Androgyne hamster legt Jeroen Splinterman de nieuwe inktpatronen op de plek waar ze voor de klanten goed zichtbaar zijn. Een inktpatroon legt hij apart voor zijn eigen printer, want ook hij heeft verhalen die hij uit wil gaan printen. Hij heeft een mooi verhaal geschreven over een vliegreis naar een Tropisch eiland. Een vakantieverhaal over het genieten van het stralende weer op de warme zandstranden, een koele bries van de zee, en de kokosnoten die aan de palmbomen hangen. Op het prikbord achter zijn bureau is een citaat te lezen van Benjamin Franklin:
“ Het is moeilijk voor een lege zak om rechtop te staan.”


2002

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

12-08-2016

Over dit verhaal

2002

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Joop Rivier Stad

Reacties op ‘Zaterdag 9 maart 2002, Amsturia’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »