Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Toevluchtsoord

Het is vrijdag 19 februari 1999, een doorsnee dag in Amsturia, zo denken de inwoners van deze bruisende stad aan het begin van de ochtend. Maar het loopt anders, er is een dissonant in de stad die de politieberichten ontregeld. Hij wil dat Amsturia een toevluchtsoord wordt voor minder bedeelden uit andere landen. Hij vindt het onrechtvaardig dat de rijke mensen het geld met elkaar verdelen en de arme mensen links laten liggen. Het is een fanatieke actievoerder, maar niemand kent zijn naam.

Bij een horecagelegenheid in de Silvanaparkbuurt treft een wandelaar een jong ratje aan op een lijmplank. Het trieste dier zit muurvast en kan geen kant op. Om te voorkomen dat het ratje een hongersnood sterft, pakt ze de lijmplank op en belt de dierenambulance. Ze probeert aangifte te doen bij het politiebureau “ De droeve proleet” maar de politieambtenaren hebben geen tijd op de aangifte op te nemen. Ze hebben het te druk met een dissonant die de politieberichten ontregeld. Ze proberen de onbekende persoon te ontmaskeren door zijn of haar telefoon gedrag te analyseren.

Elders in Amsturia staart de onbekende dichter Mobar Vorstkasteel naar zijn schrijfschrift. Het zit Mobar niet lekker dat hij een gedicht heeft achtergelaten op de liefdes-boot van Jeannette, maar het is destijds de afspraak geweest, een gedicht in ruil voor haar liefde op het romantische schip. Het nieuws dat zij gewurgd is gevonden heeft ook Mobar bij zijn strot gegrepen. Deze lieve vrouw, die van kunst, geld en lucht hield. Ze is heengegaan zonder dat hij afscheid heeft kunnen nemen. Hij zoekt zijn troost in het schrijven van nieuwe gedichten, die hij publiceert op gedichtensite “ Het Blijvertje “. Het gedicht dat hij instuurt heeft de titel: Zij

Zij

De vrouw in haar is lente
en in haar is lente vrouw
ze komt tot leven in het voorjaar
vreest tot haar dood de winterkou

ze is onzichtbaar in zonlicht
leeft als schaduw van een lach
gaat volledig op in burgerplicht
verwart de nacht soms met de dag.

Mobar, Amsturia 1999.

Mobar maakt zich zorgen over het gedicht dat hij achterliet op de liefdesboot. Misschien is hij nu een verdachte! Een klant die liefde betaalde met een gedicht, om liefde betaalbaar te maken.
Radiozender Provelixz, zendt een herhaling van De Naakte Gegevenheid uit. Een vrouw met een mooie stem leest een gedicht voor. Ze doet dat heel rustig alsof de tijd geen invloed op haar geluiden heeft.
Het is vrijdag 19 februari 1999 en beslist geen doorsnee dag in Amsturia.
In een doorsnee gezin trekt een vadsige vader een blikje bier open terwijl hij naar een doorsnee film kijkt en zijn vrouw een hartige Pavlova taart aansnijdt.

Er is een dissonant in de stad. Iemand die van plan is de wereld te veranderen. Zijn naam is onbekend.

Wie gaat deze persoon ontmaskeren? Waarom is hij zo vast van plan om van Amsturia een toevluchtsoord voor ontheemden te maken?

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

13-07-2016

Over dit verhaal

1999

Geef uw waardering

Er is 4 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Boek Joop Straat Tekst

Reacties op ‘Toevluchtsoord’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

Ik ga akkoord met de voorwaarden (opent in nieuw venster)

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 17-10 - 1001KorteVerhalen.nl online!

    In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen. Meld je aan en plaats nu je verhalen.

Bekijk oudere nieuwsberichten »